Hlavní obsah

Hostitelé fotbalového Eura v nejistotě. Proti mluví covidová čísla

Foto: Profimedia.cz

Mistrovství Evropy ve fotbale se má konat ve dvanácti různých městech, na území 12 různých států.

Reklama

Letošní ME ve fotbale stále nemá jisté pořadatele. Původně se mělo hrát ve dvanácti různých městech napříč Evropou. Aktuální epidemická čísla ale mluví proti. UEFA zatím nerozhodla, organizátoři se mají brzy vyjádřit.

Článek

Představitelé vedení evropského fotbalu odhalili velkolepý plán konání mistrovství Evropy 2020 na dvanácti různých místech již před osmi lety. V tu dobu nikdo nevěděl, jak špatné načasování UEFA zvolila. Před rokem totiž celý svět zasáhla pandemie koronaviru a pořádání turnaje by tak bylo nereálné, byť by se EURO konalo jen v jedné zemi.

Ve švýcarském Nyonu tak funkcionáři rozhodli, že evropský šampionát odloží o jeden rok v naději, že vše již bude v normě. Podle aktuálních čísel ale je jasné, že to se nestane. Již od podzimu a prvních epidemiologických odhadů průběhu pandemie směrem k letním měsícům tak sílila debata o změně plánu a konání EURA jen v jedné zemi.

Takový krok se zdá jako logický, jelikož je velmi složité odhadnout průběh nákazy ve dvanácti různých státech – městech, které mají jiná covidová nařízení a jsou v jiné fázi vakcinace. UEFA už jen první takové zprávy razantně odmítala a zaujala postoj, že se šampionát uskuteční dle původního plánu.

Vedení evropského fotbalu ale mělo zvažovat náhradní řešení, které představila Anglická fotbalová asociace společně s Borisem Johnsonem, premiérem Spojeného království. Johnson vedení UEFA nabídl, že celý šampionát může hostit Velká Británie. Nejvíce utkání se mělo odehrát v Anglii, zbytek ve Skotsku, Severním Irsku, potenciálně ve Walesu.

Podle posledních zpráv ale organizátoři nabídku s díky odmítli. UEFA je totiž stále odhodlaná evropský šampionát pořádat ve 12 různých městech podle harmonogramu, na kterém se zástupci pořádajících států dohodli loni v létě.

Jenže například v Budapešti se po vcelku klidném začátku roku situace v březnu prudce zhoršila. K 31. 3. vykazuje maďarská metropole týdenní přírůstek 543 nově nakažených na 100 000 obyvatel. Nikterak povzbudivá čísla nehlásí ani Německo, druhé plánované dějiště utkání týmů skupiny F, konkrétně bavorská metropole Mnichov.

Oproti lednu a únoru vzrůstají čísla pozitivních také v Itálii, kde průměrně hlásí zhruba 22 tisíc nově nakažených každý den. Oblast Lazia, tedy Říma, kde se má odehrát část utkání skupiny A a jedno čtvrtfinále, přitom patří k více zasaženým. Stejný trend, tedy nárůst případů, za posledních čtrnáct dní hlásí také Nizozemsko, země, která má spolupořádat s Rumunskem skupinu C.

Naopak klesající tendenci čísel nově nakažených hlásí Velká Británie, která, jak již bylo zmíněno, nabízela, že šampionát zvládne uspořádat sama. Jedna z očkovacích velmocí hlásí maximálně 6 tisíc nových případů, což je oproti lednu, kdy byl běžný nárůst 60 tisíc nakažených, velké zlepšení a naděje i pro fanoušky směrem k EURU, jelikož UEFA nově tento týden přesunula zodpovědnost ohledně povoleného obsazení stadionu na hygienické úřady v jednotlivých zemích a zrušila tak vlastní omezení. Stále ale platí, že zákaz vstupu na stadion se bude týkat hostujících fanoušků z jiných států.

Právě přítomnost fanoušků na stadionech je pro UEFA, zdá se, klíčová. Představitelé evropského fotbalu mají s konečnou platností o konání šampionátu v původně plánovaných městech rozhodnout 7. dubna, a to na základě předpokládaného obsazení kapacity stadionů.

Rozhodovat se má podle následujícího klíče: alespoň část fanoušků bude moci na stadion = dané město může pořádat zápasy. Pokud by tomu tak nebylo, UEFA by konání utkání na původně plánovaném místě zvážila. Dle posledních zpráv má totiž UEFA jasný cíl, a to pořádat šampionát před minimálně z poloviny zaplněnými tribunami. V současnosti se takový plán zdá jako nepředstavitelný až bláznivý.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin to před dvěma týdny zformuloval dost jasně: Každé hostitelské město musí zaručit, že v hledišti budou fanoušci. Pro některá z 12 původně vybraných měst to může být konečná.

Reklama

Doporučované