Hlavní obsah

Hoteliér o Vánocích pomohl stovkám lidí. Teď bojuje za svůj hotel

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hoteliér, dobrodruh a dobrodinec Alexandr Bílek s partnerkou Janou.

Reklama

Krkonošský hoteliér a dobrodruh Alexandr Bílek už čtvrt století „páchá“ dobro, když ve svém hotelu hostí o Vánocích lidi s nešťastným životním osudem. V příštím roce však bude potřebovat pomoc sám, majitel chce jeho hotel prodat.

Článek

Radostné Vánoce v domácím prostředí s cukrovím, kaprem, svařeným vínem a koledami nejsou pro každého samozřejmostí. Osamělí senioři nebo třeba ženy z azylových domů či samoživitelky, které sotva vyjdou s výplatou, mají často na svátky jiné starosti.

Stovky takových lidí si však v posledních 25 letech mohly užít pohodové Vánoce díky krkonošskému hoteliérovi Alexandru Bílkovi.

Dobrodinec z Krkonoš rozdal potřebným za poslední čtvrt století, kdy má v nájmu hotel Hromovka ve Špindlerově Mlýně, na 13 tisíc pobytů s jídlem a pitím zdarma, a to zejména právě o Vánocích. V posledních letech pomáhá především samoživitelkám v nesnázích. Každý rok tak vstoupí do řady mnohdy smutných příběhů.

Letos ho trochu zbrzdila epidemie koronaviru, kvůli které před Vánocemi musely opět zavřít hotely a penziony, maminky však o pobyty na horách nepřijdou. Jen se jejich pobyty posunou na dobu, kdy vláda zase opatření rozvolní. Velká skupina žen s dětmi dokonce letos stihla i poslední možný termín v týdnu před zpřísněním opatření.

„Příběhy jsou dlouhé, každá z žen má plus minus stejné problémy - chlap, násilí. Výzvu na Facebook dám vždycky někdy v noci, kdy se mi to rozleží v hlavě, a čekám, že ráno mi moje holky - přítelkyně a dcera - vynadají, protože je to pro nás všechny hodně práce. Ale už loni mi samy řekly, že jsou na to pyšné, že se to podařilo. Protože tam tečou slzy každému, když vidíte, jak jsou ty ženské v koncích,“ popisuje Alexandr Bílek.

Mnoho z žen, které mají díky velkorysému hoteliérovi možnost po dlouhé době si užít pár klidných dnů na místě, kde o ně někdo pečuje, podle Alexandra Bílka celý pobyt kolikrát propláče.

„Přijela třeba mladá paní s tříměsíčním prckem. Byla tma, devět hodin večer, Štědrý den, byla zoufalá. Nebo loni nám volala paní, která rozdávala potraviny ze sbírek, že tam mají ženu, kterou chlap vyhodil na Štědrý den. Řekl jsem, ať ji k nám rychle pošle,“ popisuje hoteliér jeden z příběhů.

Patřil k těm, které měly dobrý konec, protože když loni jeho přátelé uspořádali pro ženy v nouzi sbírku, dostalo se i na tuto mladou matku. „Dostala ze sbírky 16 tisíc korun a ještě jsme jí pomohli k bytu,“ říká hoteliér Bílek.

+11

Ve sbírce se v loňském roce vybralo neuvěřitelných 1,2 milionu korun. Díky tomu se 19 matkám s dětmi pomohlo sehnat k pronájmu byt a ony se mohly odstěhovat z azylového domu. „Osobně jsem navštívil všechny pronajímatele, abych viděl, jestli je to slušné. Zaplatili jsme jim kauci a jeden, dva, tři nájmy,“ říká Alexandr Bílek.

Osamělé lidi nebo lidi s problémy zve na Hromovku už 25 let. Vždy je sháněl tak, že se poptával po známých, jestli neznají někoho, kdo je sám a chtěl by strávit hezké Vánoce na horách. Smršť zájmu přišla až v roce 2016, kdy výzvu poprvé zveřejnil na Facebooku.

Odezva byla neuvěřitelná. „Během 24 hodin jsem dostal snad 6 tisíc e-mailů a udělal jsem snad dvě desítky rozhovorů do různých médií,“ vzpomíná.

Obavami, že jeho dobrodiní mohou zneužívat i ti, kterým tak špatně není, se Alexandr Bílek příliš nezaobírá. „V každém turnusu se vykrystalizuje někdo, kdo to pravděpodobně zneužívá, ale zase ten práh posuzování má každý jiný. Já ty lidi nesoudím,“ říká bohorovně.

V paměti mu nejvíc utkvěla jedna rodina, která poprvé přijela právě v roce 2016 a jako jediná se pak na Hromovku vracela opakovaně.

Mezi 6 tisíci reakcemi, které Bílkovi v roce 2016 přišly, napsala jedna maminka mezi posledními. A na rozdíl od ostatních, které mu psaly, jak jsou rády, že konečně někdo pro ně chce něco udělat, a začaly mu popisovat své nelehké osudy, tato paní to vzala zhurta a uvedla se rovnou hanlivým e-mailem, který byl mezi záplavou těch pozitivních k nepřehlédnutí.

„Napsala mi, že jsem pěkný hajzl a že na ni a její postiženou dceru se zase nedostane,“ rozesměje se Bílek.

Paní proto napsal, ať mu druhý den ráno zavolá a že něco vymyslí. Žena to však nepochopila, vzala dceru, vyzvedla v dětském domově své další tři děti a ráno vyjela do Prahy, odkud hoteliérovi volala, že je už tam.

„Já nevěděl, co se děje. Když jsem to pochopil, tak jsem jí řekl, že ještě musí dalších asi 150 kilometrů do Špindlu. V telefonu jsem slyšel, jak děti vzadu říkají: Takže nikam nejedeme? Celou dobu jsem měl strach a říkal jsem si, jestli to nebude někdo problematický. Nakonec to byla fakt skvělá ženská. Celou dobu probrečela, popisovala mi, v jaké společnosti bydlí, že ji manžel mlátil, teď sedí ve vězení, nevychodila žádnou školu, bydlí po ubytovnách. V tu chvíli jsem vše pochopil. Měl jsem fakt pocit, že to je přesně ta ženská, pro kterou ta akce měla být,“ popisuje.

Rodina tak na Hromovce strávila už několikery Vánoce a jezdí i v létě.

Dobročinnost rodiny z Hromovky se v posledních letech prý začala šířit po celém krkonošském středisku. „Ono to inspiruje a to je to, co mě na tom baví. Ve Špindlu je hodně lidí, kteří mají peníze, mají chalupy, chodí k nám na jídlo, navazují se kontakty, pořád si o tom povídají. A oni pak jsou ti, již třeba sami pozvou nějakou maminku nebo někoho a udělají krok, který by předtím neudělali,“ říká Alexandr Bílek.

Kromě toho však vyjíždí Bílek s rodinou každý rok pomáhat i do Afriky. Svým landroverem projezdili černý kontinent křížem krážem, najezdili tam už přes 200 tisíc kilometrů a procestovali 42 ze 49 afrických států.

Vracejí se tam každý rok v dobách, kdy v Krkonoších není sezona. Vozí materiální pomoc a rozdávají peníze. „Rozdáme tam za tři měsíce, dejme tomu, 200 tisíc, z toho polovina jsou peníze, které se nám podaří vybrat do kasičky od našich hostů,“ říká hoteliér.

Letos africkou misi cestovatelům zhatila epidemie koronaviru. Jakmile to však bude možné, chtějí se na cesty vrátit. I přesto, že hoteliérova partnerka Jana dva dny před Štědrým, dnem přivedla na svět dceru. „Někdy v dubnu už malé budou čtyři měsíce, a to se už cestovat dá,“ plánuje dobrodruh.

Horský hotel Hromovka má však Alexandr Bílek s rodinou pouze v dlouhodobém pronájmu od nadace Český hudební fond. Ta se ho letos rozhodla prodat a svému nájemníkovi ho nabídla jako prvnímu.

Na podstatnou částku kupní ceny se sice podařilo získat úvěr, avšak několik milionů korun si musí hoteliér sehnat z vlastních zdrojů. Rozhodl se proto vyhlásit projekt na záchranu Hromovky, který chce zveřejnit ještě do konce letošního roku.

„Jak nejsem zvyklý od někoho něco přijímat, vymyslel jsem skvělý plán. Fakt skvělý,“ říká hoteliér. Připravujeme e-shop, jehož prostřednictvím lidé dostanou perfektní možnost nám pomoci a zároveň získat dvojnásobek. Koupí si voucher na nějakou částku a získají dvojnásobek na ubytování na Hromovce nebo v našem hotelu v Praze. Nebude to ničím omezené, ani termíny, ani počtem lidí. My si tak peníze vlastně jenom půjčujeme. Uvidíme, kolik se tím podaří získat,“ říká Alexandr Bílek a dodává, že ani takový výdaj, jakým je odkup horského hotelu, ho v dobročinnosti nezastaví.

Tak, jako ho nezastavila vládní omezení proti koronaviru. „Ženám, které měly přijet na Vánoce, nabídneme holt jiný termín,“ dodává hoteliér.

Reklama

Doporučované