Hlavní obsah

Nový fenomén. Na horách se byty narychlo mění na apartmány

V horských areálech teď frčí apartmány. A lidé na ně mění i své byty.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

aktualizováno •

Krátkodobě pronajmu apartmán ve Špindlu, nabízím pronájem chalupy v Jizerkách, nebo víkend na soukromé chatě v Krkonoších. Inzeráty, které lákají na ubytování v soukromí. Přibývá i lidí, kteří teď na apartmán mění vlastní byt.

Článek

Epidemie koronaviru zastavila už v prosinci provoz hotelů i lyžařských areálů. Apetit lyžařů a horských turistů ale ne. O víkendu tak české hory zaplňují sáňkaři, skialpinisté či běžkaři a ani přes týden auta s pražskou a středočeskou značkou z horských areálů nemizí.

Jaká je situace v českém Aspenu – ve Špindlerově Mlýně? Takto město popisuje starosta Vladimír Staruch: „Ve Špindlerově Mlýně registrujeme plno o víkendech. Co se týká pracovních dnů – parkovací plochy nejsou zaplněny z plné kapacity a u hotelů je vidět méně vozidel. Jedná se ale o menší hotely a menší ubytovací zařízení a je otázkou, zda se jedná o hosty, nebo jen návštěvníky města, kteří nechtěli uhradit parkovné na parkovištích,“ dodává.

Drtivá většina turistů je tu ubytovaná v soukromých apartmánech prostřednictvím krátkodobých pronájmů.

Současná situace vyvolává nenávist

„Ano, ve Špindlu bylo hodně lidí, ale jediný, kdo měl plno, byly apartmány. Já nebrojím proti apartmánům, je to část podnikání, ale neodvádí poplatky a město z nich nemá ani korunu. Hoteliéři a majitelé penzionů jsou pak vytočeni, když vidí, kolik se tam pohybuje lidí - a oni nesmějí ubytovat, tak to vzbuzuje obrovskou nenávist,“ říká Martin Jandura, který provozuje ubytovací portál Špindlerův-Mlyn.com

Podle starosty Špindlerova Mlýna je ve městě celková lůžková kapacita zhruba 16 000 lůžek. A z toho přesně polovina mimo hotely a penziony. Nabídek na ubytování v soukromí přitom v posledních dnech přibývá.

Mám volný byt - bude z něj apartmán

„Zaznamenali jsme zvýšený počet zájemců, kteří chtějí konvertovat normální byt na apartmán. Mně přicházejí nové a nové nabídky na ubytování na apartmány, protože někdo potřebuje ty peníze generovat,“ říká Jandura s tím, že o apartmány je také ze strany turistů enormní zájem. „Je to dáno nabídkou a poptávkou. Lidé prostě berou to, co je. Lůžka v apartmánech se obratem zaplnila a odrazilo se to i na zvýšené ceně,“ dodává Jandura.

Na internetu se objevují inzeráty, ve kterých lidé nabízí k pronájmu nejenom vlastní chaty a apartmány v horských oblastech, ale i soukromé byty v okolí hor.

Město bez poplatků a tak i bez cyklostezky

Jenže jak už bylo řečeno, z lidí ubytovaných prostřednictvím pronájmů město nic nemá. Rozpočet Špindlerova Mlýna se tak výrazně propadl. „V předešlých letech jsme pracovali s rozpočtem mezi 90 a 100 miliony. Poplatky z toho tvořily 14 milionů ročně. To je dost významná částka, která v letošním roce v rozpočtu města chybí. S ohledem na stávající opatření, která, jak to tak vypadá, budou fungovat celou zimu, je to pro nás hodně riziková věc,“ dodává Staruch s tím, že město tak letošní rozpočet snížilo na 75 milionů a muselo škrtnout plánované projekty. Nebude například plánovaná cyklostezka, peníze nejsou ani na nutné opravy silnic.

Reklama

Doporučované