Hlavní obsah

Houslista Svěcený zahraje ke stému výročí narození Piazzolly

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ve velkém sále Novoměstské radnice v Praze se 11. března uskuteční slavnostní on-line koncert houslisty Jaroslava Svěceného ke 100. výročí narození Ástora Piazzolly.

Článek

„Právě na tento den připadne výročí největší osobnosti argentinského nového tanga. Koncert konaný vzhledem k protipandemickým opatřením bez publika bude prostřednictvím sociálních sítí přenášen do několika zemí včetně Piazzollovy rodné Argentiny,“ informovala Svěceného manažerka Monika Trávníčková.

Program nabídne Piazzollovy skladby. Chybět nebude proslulé Libertango, které zviditelnil film 48 hodin v Paříži s Harrisonem Fordem v hlavní roli. „Piazzolla je můj velký oblíbenec. Je to borec populární zejména v Latinské Americe, kde jsou po něm pojmenovány ulice a školy. Pro ně je to takový hudební Maradona,“ řekl Svěcený.

Houslový virtuóz se zabývá už řadu let tvorbou tohoto autora, s hráčem na akordeon a bandoneon (druh knoflíkové tahací harmoniky) Ladislavem Horákem vydal album In the Sign of Tango, na němž jsou také skladby Piazzolly, a v současné době připravuje další podobné nahrávky. Právě Horák bude hostem koncertu na Novoměstské radnici, spolu se Svěceným také zahraje mladý akordeonista Martin Šulc, který loni v Maďarsku vyhrál mezinárodní soutěž mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+.

Argentinský hudební skladatel a hráč na bandoneon Piazzolla se narodil 11. března 1921 v Mar del Plata. Zahrnutím prvků jazzu i klasické hudby přeměnil tradiční tango do nového stylu nazvaného tango nuevo. V roce 1925 se rodina přestěhovala do New Yorku. Piazzolla byl od raného věku vystaven vlivům jazzu a klasické hudbě. Později v roce 1929 začal hrát na bandoneon, který mu jeho otec koupil v newyorské zastavárně. V roce 1932 složil Piazzolla své první tango La Catinga. O dva roky později se seznámil s Carlosem Gardelem, jednou z nejdůležitějších osobností v historii tanga. V roce 1936 se vrátil s rodinou do Argentiny, kde začal hrát v různých orchestrech, mimo jiné ve slavném Anibal Troilo. Kromě hraní na bandoneon se Piazzolla věnoval hudebnímu aranžmá a hře na klavír. Mimo několika desítek alb, která vydal pod svým jménem, spolupracoval například s Gary Burtonem, Gerry Mulliganem nebo Lalo Schifrinem a složil hudbu k řadě filmů. V roce 1991 nahrál album s Kronos Quartetem. Zemřel 4. července 1992 v Buenos Aires.

Reklama

Související témata:

Doporučované