Hlavní obsah

„Hrad není tržnice,“ říkají kritici. Kancléř by měl zveřejňovat schůzky

Foto: avid Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Kvůli kauze, kterou otevřely Seznam Zprávy, podají Transparency International a Piráti připomínky k návrhu zákona o lobbingu.

Článek

Seznam Zprávy popsaly případ, kdy kancléř Vratislav Mynář ze své pozice nejvýše postaveného úředníka prezidentského úřadu dojednával prodej břidlicového dolu nedaleko Opavy pro podnikatele Radima Masného.

Kancléř mluví o tom, že šlo o standardní akci „ekonomické diplomacie“, kterou on a Hrad poskytují standardně podnikatelům, zjištění Seznam Zpráv kolem prodeje dolu však tuto verzi zpochybňují.

Podnikatel Radim Masný je totiž někdejším Mynářovým obchodním spolupracovníkem a také dva zdroje Seznamu hovoří o tom, a jsou ochotny to dosvědčit, že kancléř měl za zprostředkování prodeje slíbenou odměnu.

A právě tyto okolnosti vedly po zveřejnění případu k reakcím, že bude třeba zpřesnit pro kancléřovu „ekonomickou diplomacii“ pravidla.

Konkrétně šéf Transparency International David Ondráčka hovoří o tom, že na základě zjištění Seznam Zpráv hodlá podat doplnění návrhu zákona o lobbingu.

„Tato další kauza jenom ukazuje, že je nutné, abychom rozšířili zákon o lobbingu tak, aby kancléř Mynář musel oznamovat i schůzky týkající se zakázek, dotací, obchodních záležitostí, ale i veřejných peněz,“ řekl Seznam Zprávám Ondráčka.

Podle něj je potřeba, aby to, čemu kancléř Mynář říká ekonomická diplomacie, mělo pravidla. „Zdá se, že Hrad slouží pro jejich obchody jako politické krytí,“ řekl Ondráčka.

Zákon o lobbingu

Návrh zákona o lobbingu se intenzivně řeší už více než rok.

Jde v něm o to, že zapsaní lobbisté i politici by měli povinnost hlásit schůzky. Uvést by museli, za jakou organizaci a v čem se snažili lobbovat. Registr kontaktů by spravovalo Ministerstvo vnitra. Bez údajů by hrozila pokuta sto tisíc korun. Dotklo by se to kromě poslanců a jejich asistentů, ministrů a jejich náměstků také poradců nebo členů bankovní rady České národní banky. A také kancléře prezidenta. Ze seznamu pak byl vyškrtnut prezident republiky.

Okruh aktivit, které by museli lobbisté a politici zveřejňovat, se však v průběhu roku seškrtal na legislativu a strategické vládní dokumenty. Okruh aktivit pak hodlají Piráti i organizace Transparency International rozšířit.

To, aby musel prezidentův kancléř zveřejňovat podle chystaného zákona o lobbingu i schůzky týkající se obchodních záležitostí, podpoří i politici Pirátské strany.

„Už dlouhodobě chceme, aby se zákon netýkal jenom legislativního procesu. A kauza, na kterou Seznam Zprávy upozornily, je dokladem, že je to nutné. Budeme chtít, aby se zákon týkal veřejných zakázek, územního plánování nebo obchodních záležitostí,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Jak řekl, není možné, aby se z hradní kanceláře dělala tržnice.

Poslanec Ferjenčík také považuje za neakceptovatelné, aby kancléř Vratislav Mynář domlouval za podezřelých okolností prodej hlubinného dolu bez ohledu na to, že mu zákon o střetu zájmů zakazuje podnikat.

K této výhradě se přidává i poslankyně za STAN Věra Kovářová. Ta na základě zjištění Seznam Zpráv podala pomocí Centrálního registru oznámení podnět na kancléře, který podle ní porušil zákon o střetu zájmů.

Mynářovu argumentaci, že se jedná o ekonomickou diplomacii, Kovářová nepřijímá. „Kdyby šlo skutečně o ekonomickou diplomacii, mělo by o těchto aktivitách vědět Ministerstvo průmyslu a obchodu, nebo Ministerstvo zahraničí,“ napsala Kovářová.

Postavení kancléře vůči zmíněným zákonům však není jednoznačné. Hradní kancléř nepodléhá služebnímu zákonu, ale zákoníku práce, a vše je tak podle ústavního právníka Kysely ve větší míře na prezidentovi.

„Pokud se kancléř dopustí porušení zákona, který souvisí s běžným plněním pracovních povinností, a nejedná se o přestupek nebo trestný čin, je to jenom na prezidentovi republiky. Kancléř ale nemá imunitu, takže pokud se dopustí trestného činu, může být stíhaný,“ vysvětlil Kysela.

Věc však podle něj stojí na politické odpovědnosti prezidenta, kterého si občané zvolí, a on si následně zvolí své spolupracovníky, na které „dosáhne“ pouze on.

„Asi se nepočítalo v minulosti s tím, že by se hlava státu dobrovolně obklopila pracovníky, kteří nemají mandátní smlouvu, ale mají diplomatický pas, což je příklad pana Nejedlého,“ doplnil Kysela v narážce na prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Vratislav Mynář v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že nemá problém s tím, aby se schůzky týkající se obchodních záležitostí zveřejňovaly.

„Až bude připravený zákon o lobbingu, klidně to udělám,“ reagoval kancléř v rozhovoru na dotaz, zda nebude mít problém své jednání zveřejňovat.

Seznam Zprávy se na reakci hlavy státu na zveřejněná zjištění Seznam Zpráv dotazovaly mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Mluvčí však na dotazy nereagoval.

Reklama

Doporučované