Hlavní obsah

Hradecký divadelní festival letos nebude, poprvé po 25 letech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů a Open Air Program Hradec Králové, který se měl konat v červnu, se letos neuskuteční.

Článek

A to ani v případě, že by vláda do té doby uvolnila opatření proti koronaviru a umožnila organizování kulturních akcí pro více než 50 lidí. ČTK to dnes sdělili zástupci festivalu. V tiskovém prohlášení uvedli, že by nebyli schopni naplnit základní poslání festivalu, a to setkávání divadelníků, umělců a diváků. Akci pořádají hradecké divadelní scény Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a nezisková organizace Kontrapunkt.

„Červen 2020 tak v letošním roce poprvé po 25 letech nebude patřit divadlu. Těšíme se proto již teď na 26. ročník Divadla evropských regionů a 21. ročník Open Air Programu Hradec Králové, které se uskuteční v plném rozsahu a ještě s větším nasazením v roce 2021,“ uvedli zástupci festivalu.

Připravují skromnější alternativu festivalu, podrobnosti zatím nesdělili. „Vše musíme důkladně probrat s našimi hlavními partnery - městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Ministerstvem kultury. Pak budeme o tom informovat,“ uvedli organizátoři akce.

Festival založil v roce 1995 tehdejší ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. V současnosti akci pořádají tři subjekty, „kamennou část“ připravují Klicperovo divadlo a Divadlo Drak a Open Air Program organizuje spolek Kontrapunkt. Festival nabízí program nejen v divadlech, ale také v ulicích města, včetně koncertů a dalších akcí. Hradecký festival každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků.

V Královéhradeckém kraji jsou v nejisté době kvůli epidemii koronaviru v ohrožení i velké hudební letní festivaly. Na jasné rozhodnutí vlády o konání festivalů čekají například organizátoři festivalu Rock for People, který by se měl konat 18. až 20. června na královéhradeckém letišti. Vyčkávají také organizátoři festivalu Brutal Assault naplánovaného na 5. až 8. srpna, tradičně v josefovské pevnosti v Jaroměři na Náchodsku. Ročně každý z těchto festivalů láká desetitisíce lidí.

Reklama

Doporučované