Hlavní obsah

Hrál Hannibala nebo Benedikta XVI. Teď Hopkins ztvární Nicholase Wintona

Foto: Profimedia.cz

Anthony Hopkins jako papež Benedikt XVI. ve snímku Dva papežové.

Reklama

Životní příběh zachránce židovských dětí z Československa sira Nicholase Wintona zachytí chystaný snímek One Life. V něm si Wintona zahrají hned dva herci, jedním z nich je 82letý držitel Oscara Anthony Hopkins.

Článek

Britská filmová společnost See-Saw Films, která stojí například za oscarovým hitem Králova řeč, zpracuje příběh zachránce stovek československých dětí sira Nicholase Wintona, informuje server Screen Daily. Snímek se bude jmenovat One Life (Jeden život), na režisérskou stoličku usedne Aisling Walshová, scénář spolu napíšou Lucinda Coxonová (scénář k filmu Dánská dívka) a Nick Drake (Romulus, můj otec).

V roli Nicholase Wintona se pak objeví dva herci, film totiž bude zachycovat velkou část Wintonova života. Mladého zachránce v době druhé světové války si zahraje Johnny Flynn, který se naposledy objevil v nejnovějším zpracování románu Jane Austenové Emma. Wintona v pozdějším věku pak ztvární Anthony Hopkins.

Britský makléř a humanitární pracovník Nicholas Winton se narodil 19. května 1909, zemřel 1. července 2015. V roce 1998 ho přijal na Pražském hradě prezident České republiky Václav Havel a vyznamenal jej Řádem T. G. Masaryka. V roce 2002 ho v rodné Británii povýšila britská královna do šlechtického stavu. Do širokého povědomí britské společnosti pak Wintonův příběh vešel díky pozvání do televizního pořadu BBC That’s Life (To je život), kde se v roce 1988 setkal s některými ze zachráněných dětí. Těch před transportem do koncentračních táborů zachránil Winton celkem 669.

Velšský herec, který ale na Británii zanevřel, stejně jako Spojené království na něj, to je Anthony Hopkins. V roce 2000 se vzdal britského občanství, ponechal si jen rytířský titul a přesunul se natrvalo do Spojených států. Na stříbrném plátně se objevil v mnoha výrazných rolích ve filmech těch nejslavnějších režisérů, David Lynch si ho vybral jako doktora Trevese ve svém Sloním muži, Francis Ford Coppola ho do svého Drákuly obsadil jako lovce upírů Van Helsinga.

Držitel pěti nominací na cenu Akademie se později představil i fanouškům populárních filmů studia Marvel jako severský bůh Odin, naposledy sklidil chválu kritiků i diváků za roli papeže Benedikta XVI. v netflixovském filmu Dva papeži. Zřejmě nejvíce diváků ho ale zná jako sériového vraha Hannibala Lectera, za jehož ztvárnění ve filmu Mlčení jehňátek získal herec v roce 1992 svého zatím jediného Oscara. V téměř dvouhodinovém filmu se přitom jeho postava objeví pouze na sedmnáct minut.

Nepůjde o první zpracování Wintonovy záchranné operace. Poprvé se tento příběh objevil v koprodukčním snímku Česka, Slovenska a Polska Všichni moji blízcí, kde si Wintona zahrál britský herec Rupert Graves. Stejný režisér, slovenský dokumentarista Matej Mináč, tuto látku zpracoval ještě dvakrát, v roce 2002 v dokumentárním filmu Síla lidskosti - Nicholas Winton a o devět let později v dokumentu s ranými rekonstrukcemi Nickyho rodina.

Reklama

Doporučované