Hlavní obsah

Hřib mezi nejvlivnějšími lidmi Evropy. Prahu budu posouvat dál, vzkazuje

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se dostal do prestižního žebříčku nejvlivnějších lidí Evropy serveru Politico.

Článek

„Hřib chce udělat z českého hlavního města zářící město na kopci, maják naděje pro liberály v celém regionu, který sklouzává k pravicovému autoritářství,“ komentuje server Politico výběr pražského primátora mezi nejvlivnější lidi v Evropě.

Zmiňují například i jeho inspiraci Václavem Havlem. Podle Politica Hřib poslední dva roky strávil oponenturou nejen domácích populistů, ale i těch moskevských a pekingských. Server ho chválí především za jeho odvahu: „I takové mocnosti jako Německo ignoruje čínské zneužívání lidských práv, devětatřicetiletý Hřib dává ekonomiku města všanc proti Pekingu,“ píše evropský zpravodajský list.

„Být součástí žebříčku 28 nejvlivnějších Evropanů, který sestavuje server Politico, je pro mě samozřejmě velkou poctou,“ komentuje pražský primátor pro Seznam Zprávy. „Přistupuji k tomu s respektem a chci, aby lidé věděli, že ve svých snahách posouvat Prahu kupředu nehodlám ustat,“ dodává Zdeněk Hřib v reakci na umístění v prestižním žebříčku.

Mezi nejvlivnější lidi Evropy ho Politico zařadilo především kvůli jeho boji s ruskou a čínskou mocností. Pro připomenutí, v říjnu 2019 vypověděl Hřib sesterskou smlouvu s čínským Pekingem. A to kvůli tomu, že čínská strana odmítla vyškrtnout klauzuli o povinném uznání jednotné Číny. Smlouvu s Pekingem schválila jeho předchůdkyně v primátorském křesle Adriana Krnáčová (ANO).

A není to jediný krok, který Hřib vykonal, aby dal najevo nesouhlas s porušováním lidských práv v Číně. Na radnici pravidelně vlaje i tibetská vlajka. V září doprovodil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na státní návštěvu Tchaj-wanu.

S Moskvou má primátor Zdeněk Hřib také svoji velkou zkušenost. Náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, nechal přejmenovat na náměstí Borise Němcova podle zavražděného ruského opozičníka. Společně se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09) a řeporyjským starostou Pavlem Novotným (ODS) čelili ostré kritice z Ruska. Všichni tři také kvůli sílícím hrozbám dostali v té době policejní ochranku.

Politico zmiňuje ale i Hřibovu snahu o vytvoření více udržitelného města, včetně jeho plánů na přeměnu Prahy z „party destinace“ na místo k žití. „Nadále budu pracovat na tom, aby byla Praha svobodným, otevřeným, suverénním, důstojným a udržitelným místem pro život,“ píše Zdeněk Hřib ve vyjádření.

Podle Hřiba se v Česku začínají projevovat „plíživé snahy o centralizaci moci“. Zmiňuje návrhy novely stavebního zákona nebo daňový balíček, který podle něj „finančně likviduje samosprávy“. Ve spolupráci s primátory měst V4 teď upíráme své snahy k získání finančních prostředků přímo z EU,“ přidává Hřib a jmenuje případné využití financí pro hlavní město: „Na zelenou technologickou obnovu ekonomiky, která nás nakopne kupředu, ne na novou výrobní linku na toustový chleba,“ uzavírá Hřib.

Žebříček nejvlivnějších lidí Evropy sestavuje server Politico každý rok. Letos se na něj vedle pražského primátora, a tedy jediného českého zástupce, dostali například francouzský prezident Emmanuel Macron, britský premiér Boris Johnson, eurokomisař Thierry Breton, britská spisovatelka J. K. Rowlingová, vědci z BioNTechu nebo běloruská opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská.

V průběhu pondělí se dozvíme ještě absolutní vítěze tří hlavních kategorií. Primátor Hřib je zařazený do kategorie „Snílci“. V minulých letech se o české zastoupení v žebříčku vlivného listu Politico postarala eurokomisařka Věra Jourová (ANO) nebo europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Reklama

Doporučované