Hlavní obsah

Huawei bez aplikací Googlu, což je třeba YouTube, v Evropě uspět nemůže, říká odborník

Luděk Vokáč, redaktor mobil.idnes.cz, hodnotí šance firmy Huawei na úspěch bez aplikací firmy GoogleVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čínský výrobce chytrých telefonů představil první telefon, kterému chybí třeba navigace Google Maps, nebo videoaplikace YouTube.

Článek

Obchodní americko-čínská válka má první oběť. Je jím telefon Huawei Mate 30, který představila čínská firma v Mnichově.

Ač technologicky na špici, už od začátku je předurčen k neúspěchu. Chybí mu totiž aplikace, které jsou pro drtivou většinu současných uživatelů chytrých telefonů denním chlebem a nezbytností.

Telefon se totiž nepřipojí ke službám Google – počínaje Obchodem Play, skrz který se do smartphonů instaluje většina aplikací, přes video aplikaci YouTube, až třeba po Gmail nebo Kalendář.

„Je otázkou, jestli se Huawei podaří vyjednat alespoň nějaký přístup k těmto aplikacím pro tento telefon, nebo ne a v tom případě je pro náš trh zcela nerelevantní,“ říká v rozhovoru redaktor serveru Mobil.idnes.cz Luděk Vokáč.

Mate 30 by tak byl určen hlavně pro domácí čínský trh.

Spolupráci s Googlem, která u všech předchozích telefonů značky fungovala, znemožnila čínské firmě americká legislativa. Kvůli americko-čínské obchodní válce je Huawei na černé listině, a firmy ve Spojených státech proto musely podobné kontakty zastavit, nebo žádat o speciální výjimku.

Harmony OS

Obchodní válka dvou největších světových ekonomik už nějakou dobu trvá a zjevně hned tak neskončí. Huawei proto zrychlil vývoj vlastního operačního systému, na němž už pár let pracuje a kterým by Android nahradil úplně. Tak zvaný Harmony OS ukázala firma světu už před pár týdny, ale podrobnosti a detaily příliš jasné zatím nejsou.

Harmony bude univerzální operační systém, který má fungovat vedle telefonů, taky na tabletech, hodinkách nebo televizích a s velkou pravděpodobností nebude příliš rozdílný od toho, na co jsou uživatelé chytrých telefonů dnes zvyklí – ovládáním se bude podobat Androidu nebo iOS pro telefony Apple.

„V přístupu k aplikacím to ale bude složitější. Huawei tvrdí, že tam bude určitá kompatibilita s aplikacemi pro Android, ale na druhou stranu je bude potřeba nějak převádět a firma bude především muset přimět vývojáře k tomu, aby aplikace u něj publikovali,“ vysvětluje Vokáč.

U mě dobrý...

Huawei je celosvětově podezřelý z možného špehování skrz velké infrastrukturní komunikační zařízení, které vyrábí a dodává soukromým společnostem nebo úřadům států celého světa. Podezření se nikdy nepodařilo potvrdit, i když před společností varovaly tajné bezpečnostní složky několika států, včetně Spojených států nebo Česka.

V oblasti techniky pro běžné uživatele podobná podezření nikdy nepanovala. Huawei se ale přesto snaží teď být transparentní i v této oblasti a svůj operační systém postupně uvolňuje v rámci tak zvaného open source, což znamená, že si kdokoli jeho kód může kompletně prohlédnout a prozkoumat.

„Bude chvíli trvat, než experti přijdou na to, jak ten sytém detailně funguje a jestli v něm nejsou nějaká nechtěná zadní vrátka,“ vysvětluje Vokáč a dodává: „Na druhou stranu, Huawei si z pozice globální firmy nemůže žádné nekalosti dovolit a myslím si, že z tohoto hlediska je to důvěryhodná firma.“

Na celý rozhovor s Luďkem Vokáčem se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované