Hlavní obsah

V Ghútě byl zřejmě spáchán další chemický útok, humanitární konvoj nedorazil

Konvoj s humanitární pomocí do východní Ghúty musel být odložen.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Lékaři po středečních náletech syrské armády ošetřili desítky civilistů s dýchacími potížemi. Pravděpodobně byli vystaveni chloru.

Článek

Ve východní Ghútě zřejmě došlo k dalšímu chemickému útoku. Nasvědčuje to množství přidušených civilistů, kteří na místě museli vyhledat lékařskou pomoc. Podle agentury AFP o tom informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Podle organizace útok spáchala vojska syrského prezidenta Bašára Asada podporovaná Ruskem. Syrská vláda však toto obvinění odmítá.

Lékaři na místě ošetřili nejméně 29 lidí, u kterých měli podezření, že byli vystaveni chloru, uvedla charitativní organizace Syrsko-americká zdravotnická společnost. Dýchací potíže byly ve středu večer zaznamenány u 60 lidí.

Na pomoc civilistům v syrské Ghútě měl ve čtvrtek vyjet humanitární konvoj Červeného kříže a OSN. Kvůli podezření, že by mohl být vystaven jedovatým plynům nebo palbě, byl ale nakonec odložen.

První konvoj za poslední tři týdny dorazil do oblasti toto pondělí, kvůli palbě se ale musel stáhnout dřív, než stačil vyložit všechen náklad.

Armáda Bašára Asada už má podle Syrské organizace pro lidská práva pod kontrolou více než 50 procent území. A Ghúta je tak od středy rozdělená na dvě části.

S cílem urychlit operaci poslala syrská armáda ve středu do akce další stovky vojáků a někteří povstalci podle Moskvy už využili ruské nabídky bezpečného odchodu. V enklávě ale žije asi 400 000 lidí, z nichž drtivá většina trpí hladem a potřebuje lékařskou pomoc. Podle SOHR si bombardování východní Ghúty od 18. února vyžádalo přes 900 civilních obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované