Hlavní obsah
Online

Hurikán Ida udeřil, New Orleans se ponořilo do tmy

Foto: Profimedia.cz

Hurikán Ida v Louisianě.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace za oceánem sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

  • Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal první oběť a postupně zeslábl do tropické bouře.
  • Bez dodávek elektřiny je ve státech Mississippi a Louisiana více než milion odběratelů, včetně celého města New Orleans.
  • Hurikán stále provází silný vítr a vydatné srážky.
  • Hurikán má minimálně jednu oběť

    Hurikán Ida, který v neděli dorazil nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádal nejméně jednu oběť. Druhou možnou obětí je utonulý řidič, přesnou příčinu jeho úmrtí stanoví pitva.

  • Bílý dům informoval o další pomoci pro postižené hurikánem

    Bílý dům uvedl na svém twitterovém účtu, že americká vláda nasadí do terénu 3 600 záchranných pracovníků z FEMA (Federal Emergency Management Agency) a 17 záchranných a pátracích týmů. Povolány jsou také stovky pozemních a leteckých záchranek. Pro zasažené bude také připraveno 3,4 milionu porcí jídla.

  • Vliv hurikánu Ida na ekonomiku USA bude mírný

    Vliv hurikánu Ida bude mít podle odborníků mírné dopady na energetický a chemický průmysl. Analytici odhadují, že pojišťovny budou muset na krytí škod způsobených hurikánem Ida vynaložit kolem deseti miliard dolarů (zhruba 217 miliard Kč). To je výrazně méně než v případě hurikánu Katrina před 16 lety, kdy pojištěné škody dosáhly více než 90 miliard dolarů.

    Hlavní ekonom společnosti Moody’s Analytics Mark Zandi uvedl, že kvůli hurikánu Ida zřejmě sníží odhad růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí o několik desetin procenta. Upozornil však, že ve čtvrtém čtvrtletí mohou toto zpomalení růstu vykompenzovat aktivity směřující k nápravě škod způsobených hurikánem.

    Také analytici ze společnosti Citi Investment Research předpokládají, že jakékoliv zpomalení hospodářského růstu pravděpodobně vykompenzuje následná rekonstrukce. Upozorňují nicméně, že vliv hurikánu na inflaci by mohl mít trvalejší charakter, protože poptávka po stavebních materiálech, automobilech a pracovní síle se bude zvyšovat v době omezené nabídky.

  • Sociální sítě se zaplňují snímky zkázy

    Zatímco hurikán Ida zeslábl na tropickou bouři, nebezpečí kvůli napáchaným škodám stále trvá. Tamní úřady proto stále apelují na Američany, aby zůstali doma. Sociální sítě mezitím zaplavují další záběry ukazující rozsah škod. Například z města New Orleans.

  • Obětem hurikánu poskytne pomoc společnost Apple, oznámil jeho CEO

    „Myslíme na všechny, které zasáhl hurikán Ida, především na ty, co se ukrývali v Louisianě. Jsme také vděční za všechny, kteří jako první pomáhají udržovat komunity v bezpečí. Společnost Apple bude také darovat na pomoc a úlevu v terénu,“ uvedl generální ředitel Applu Tim Cook.

  • Síla hurikánu dočasně změnila tok řeky Mississippi

    Hurikán Ida byl podle amerických médií natolik silný, že dočasně obrátil směr toku řeky Mississippi.

  • Video: Silný vítr strhl do řeky elektrické vedení

    Kvůli silnému větru zůstal bez proudu už více než milion odběratelů v Louisianě a dalších 80 000 ve státě Mississippi. Na sociálních sítích například kolují záběry strženého elektrického sloupu s kabely potopenými v řece Mississippi.

  • Biden kvůli hurikánu odkládá schůzku s ukrajinským prezidentem

    Americký prezident Joe Biden přijme v Bílém domě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského až ve středu 1. září, nikoliv dnes. Dvoudenní odklad souvisí s tím, že americký prezident se věnuje zvládání následků hurikánu Ida a stahování amerických sil z Afghánistánu, poznamenala agentura Reuters.

  • Video: Hurikán Ida v akci

    Bez komentáře: Hurikán Ida dorazil nad americký stát Louisiana. Kvůli silnému větru zůstal bez proudu už asi milion odběratelů.Video: AP

  • Guvernér Louisiany: Škody můžeme odstraňovat týdny

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards řekl, že záchranáři nebudou s to okamžitě pomoci všem, kteří uvázli v bouři. A varoval obyvatele, že může trvat týdny, než se podaří odstranit škody. „Po tmě ale vždy přichází světlo a mohu ujistit, že se přes to dostaneme,“ dodal.

  • AP: Ida se zapsala do historie

    Ida zasáhla Louisianu v neděli kolem poledne místního času jako hurikán druhé nejvyšší kategorie na pětibodové škále. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Stala se pátým nejsilnějším hurikánem, jaký kdy zasáhl pevninu, informovala agentura AP.

    Ve čtvrté kategorii se Ida udržela nad pevninou asi šest hodin, což je podle CNN relativně dlouho. Například loňský hurikán Laura, jenž zasáhl rovněž Louisianu, se v téže kategorii udržel tři hodiny. Později Ida slábla, zatímco postupuje dál na sever, v dalších dnech se má stočit na severovýchod.

  • Hurikán Ida opět zeslábl, nebezpečí ale přetrvává

    Hurikán Ida zeslábl na úroveň tropické bouře s vytrvalým větrem o rychlosti přibližně 96 km/h. Podle webu CNN budou během pondělka největším nebezpečím možné povodně, ale i nadále platí varování před potenciálními tornády nebo silnými bouřkami.

  • Meteorologové z New Orleansu varují před možným tornádem

  • Mississippi hlásí více než 70 tisíc zákazníků bez proudu

    V Louisianě kvůli hurikánu Ida pokračují značné výpadky elektřiny a v sousedním státě Mississippi je podle webu PowerOutage ve tmě už 71 894 zákazníků. Celkem jich v obou státech má být 1 082 955.

  • Aerolinky ruší lety

    Společnosti American Airlines a United Airlines v pondělí zrušily lety z mezinárodního letiště Jackson-Medgar Wiley Evers ve státě Mississippi. Důvodem jsou očekávané nepříznivé povětrnostní podmínky způsobené hurikánem Ida.

  • K některým občanům se nedostaneme, říká starosta města v Louisianě

    Město Jean Lafitte v Louisianě bylo podle tamního starosty Tima Kernera mladšího „totálně zdevastováno“ hurikánem Ida, přičemž záchranáři se nemohou dostat ke stovkám uvězněných občanů. Vydat se na záchrannou akci po vodě je v aktuálních podmínkách prý příliš nebezpečné, voda ale znesnadňuje i záchranu po souši.

  • Úřady varují před povodněmi

    „Život ohrožující bleskové záplavy pokračují a budou se stále zhoršovat,“ uvedla národní meteorologická služba pro New Orleans. Podle té je nyní v Louisianě obzvláště nebezpečná situace, a tamní obyvatelé by tak měli vyhledat úkryt ve vysoko položených místech.

    Vysoké nebezpečí platí zejména pro oblasti Hammond, Tickfaw a Ponchatoula.

  • Louisiana hlásí milion obyvatel bez elektřiny

    Podle serveru PowerOutage už je v Louisianě v důsledku hurikánu Ida bez proudu více než 1 milion zákazníků.

    V sousedním státě Mississippi je bez elektřiny 48 515 zákazníků.

Reklama

Hlavní zprávy