Hlavní obsah

Záhada na Portoriku. Úřady přiznaly 64 mrtvých, vědci teď tvrdí, že hurikán Maria měl 4600 obětí

Hurikán Maria si na Portoriku vyžádal 70krát více obětí, než tvrdí úřady. Jak je to možné?Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Nová studie publikovaná v prestižním vědeckém časopisu The New England Journal of Medicine přinesla informace o tom, že při hurikánu Maria zemřelo na Portoriku ve skutečnosti přes 4600 lidí namísto původně odhadovaných 64.

Článek

Vědci z Harvardovy univerzity zveřejnili v prestižním vědeckém časopisu The New England Journal of Medicine studii, ve které tvrdí, že vláda USA hrubě podcenila odhady počtu obětí zářijového hurikánu Maria na americkém ostrově Portoriko. Místo původně uváděných 64 obětí tak může jejich počet podle studie dosahovat až 4645. Americká vláda podle stanoviska vědců nepřikládala váhu extrémní křehkosti portorické infrastruktury. Řada zpravodajských platforem zpochybňovala odhady počtu obětí od samého počátku. Americká televize CNN například na základě práce v terénu, rozhovorů s rodinami obětí a řediteli místních pohřebních ústavů odhadovala, že mrtvých bude nejméně 1000.

Maria na Portoriku napáchala rozsáhlé škody.Video: Marie Vladyková

Tým vědců z Harvardu si pro účely svého výzkumu náhodně vybral 3299 portorických rodin, se kterými dělal rozhovory. Jejich součástí byly dotazy na počet úmrtí v domácnostech. Odpovědi výzkumníci následně porovnali s oficiálními statistikami úmrtnosti v období před a po hurikánu Maria. Statisticky se podle vědců jejich výsledky rovnají tomu, jako kdyby se dotazovali všech obyvatel celého ostrova. Přesný počet obětí, které zemřely bezprostředně následkem hurikánu, je podle odborníků těžké odhadnout. Jistě jich podle nich však bylo více než 64. Zemřít mohlo od 793 až do 8498 lidí.

Ředitel portorického úřadu pro veřejné zdraví Héctor Pesquera uvedl, že nemá důvod výsledky nově publikované studie zpochybňovat. Portorická vláda zároveň informovala, že požádala Univerzitu George Washingtona, aby provedla obdobný průzkum. Jeho výsledky však zatím nejsou známy.

„Portorická vláda studii vědců Harvardovy univerzity uvítala. Nyní budeme její výsledky analyzovat,” řekl v tiskovém vyjádření ředitel portorického ministerstva pro federální záležitosti Carlos R. Mercader. „Jak všichni vědí, rozsah škod této tragické události je obrovský. Od samého začátku jsme se domnívali, že skutečný počet obětí bude vyšší než ten původně odhadovaný. Výsledky studie, o kterou jsme požádali, budou již brzo známy a všechny nově publikované informace nám pomohou, abychom se mohli lépe připravit na budoucí přírodní katastrofy, a dokázali tak efektivněji předcházet jejich obětem,” dodal Mercader.

Harvardská studie také viní portorickou i americkou vládu z toho, že neposkytly obětem hurikánu dostatečnou následnou pomoc, a to jak zdravotní, tak například i v oblasti dodávek elektřiny. Podle americké Federální agentury pro zvládání krize (FEMA) musel úřad po hurikánu Maria čelit unikátní logistické situaci, jež tak činí srovnání s reakcí po jiných bouřích problematickým. CNN nyní žaluje portorický demografický registr o vydání oficiálních údajů o počtech úmrtí během hurikánu, které nebyly do této chvíle zveřejněny.

Počet obětí hurikánu Maria stoupal ještě měsíce poté, co na Portoriku udeřil. Mnoho lidí zemřelo na následky požárů způsobených svítilnami, které byli obyvatelé nuceni využívat namísto nefunkčního elektrického osvětlení. Nebylo možné používat ani elektřinou poháněné zdravotnické přístroje. Další úmrtí pak způsobila například situace na silnicích, které byly po bouři v katastrofickém stavu a mnohdy zcela zablokovány. Řadě obyvatel nebyly do dnešního dne dodávky energie obnoveny.

Co nepřesnější výpočet obětí bouří je klíčový proto, aby vlády dokázaly na přírodní katastrofy co nejadekvátněji reagovat. Hurikánová sezona začíná v Atlantiku již 1. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované