Hlavní obsah

Hygienici si stěžovali na kolegyni. Ministerstvo tají, jak věc vyřídilo

Foto: Facebook/Andrej Babiš

Jako by se chtěla za každou cenu zavděčit premiérovi, popisují krajští hygienici chování kolegyně z jižních Čech Kvetoslavy Kotrbové.

Reklama

Se stížností nesouhlasím, reagovala šéfka jihočeské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Článek

Když koncem dubna zasedlo 14 krajských hygieniků k videokonferenci s premiérem Andrejem Babišem, měl se řešit hlavně projekt Chytré karantény, tedy to, jak s využitím moderních technologií rychle dohledávat nakažené koronavirem.

Nakonec se však jednání stalo důvodem, že se 9 ze 14 ředitelů krajských hygienických stanic ohradilo proti tomu, jak na konferenci mluvila jejich jihočeská kolegyně Kvetoslava Kotrbová.

Podle nich Kvetoslava Kotrbová začala útočit na ostatní, například prý před premiérem uvedla, že kolegové v Praze – na rozdíl od jejího kraje – na koronavirus málo testují. Čísla přitom dokládají opak: v Praze provedou hygienici osmnáctkrát víc odběrů (při stejném počtu zaměstnanců) než na jihu Čech.

Protože to nebyl první útok za přítomnosti premiéra, většina ředitelů sepsala oficiální stížnost na Ministerstvo zdravotnictví. Jak Seznam Zprávy napsaly už před týdnem, v dopise mimo jiné uvedli, že se Kvetoslava Kotrbová dlouhodobě uchyluje k „nepravdivým, dehonestujícím a zavádějícím výrokům“.

Jak přesně se stížností předních hygieniků naložilo, ministerstvo nechce sdělit. Ani to, jestli se podle šetření úřadu odehrálo na videokonferenci s Andrejem Babišem skutečně vše tak, jak popsali signatáři stížnosti. Případně - jak úřad rozpory mezi odborníky z první linie souboje s koronavirem vyřešil.

Až po týdnu urgencí Ministerstvo zdravotnictví bez dalších podrobností odpovědělo, že státní tajemník (tedy šéf úředníků spadajících pod ministerstvo) dopis posoudil.

„Podněty uvedené v dopise byly s paní ředitelkou krajské hygienické služby v Jihočeském kraji vypořádány,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová, aniž však odpověděla na další otázky.

Například na to, co ono „vypořádání“ znamená, zda bylo chování Kvetoslavy Kotrbové v pořádku nebo zda je stížnost ostatních hygieniků oprávněná.

„Budu dál poctivá“

Kvetoslava Kotrbová, která pochází ze stejného regionu jako ministr Adam Vojtěch a je v resortu považována za jeho oblíbenkyni, se minulý týden ke sporu pro Seznam Zprávy nevyjádřila.

Hygienička, jejíž dcera pracuje jako Vojtěchova poslanecká asistentka, sice hovor s reportérem zahájila, ale přerušila ho záhy s tím, že má rozbitý telefon. Pak už telefon nezvedala, neodpovídala ani na esemesky (které si podle výpisu přečetla).

V pondělí však řekla, že si dopis od ostatních ředitelů přečetla, ale že s ním nesouhlasí. „Můžu jen říct, že svou práci budu dělat jako doteď odborně a poctivě,“ řekla Kotrbová.

Na otázku, jestli se tedy při videokonferencích odehrálo to, co ředitelé ve stížnosti popsali, jen zopakovala: „Jak jsem řekla: S obsahem nesouhlasím.“

A vy slezte ze stromu

V dopise kromě výše uvedené pasáže o pomluvách ředitelé krajských hygien také popsali, že jihočeská ředitelka se před premiérem nepravdivě vyjadřovala například o tom, jak je Jihomoravský kraj připraven na spuštění Chytré karantény nebo jak se v Plzni vyrovnali s vyhrocenou situací kolem lidí, jezdí za prací do Německa (vláda jim nejprve zavřela hranice, později jim zase za přísných podmínek umožnila dojíždět). A kritika od Kvetoslavy Kotrbové zazněla podle řady účastníků videokonference také na adresu hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

„Vlastně ten formát videokonference zneužila k tomu, aby vyzdvihla, jak u ní v regionu je všechno v pořádku. A ostatní by měli nejdřív slézt ze stromu,“ řekl ředitel jihomoravské hygieny David Křivánek.

Mimochodem právě v pondělí skončil termín přihlášek do konkurzu na hlavní hygieničku. Současná hlavní hygienička Jarmila Rážová byla ve funkci jen na přechodnou dobu poté, co byla zkraje koronavirové epidemie odvolána Eva Gottvaldová.

Podle některých zdrojů z Ministerstva zdravotnictví má zájem o post hlavní hygieničky právě Kvetoslava Kotrbová.

Na otázku, jestli se jihočeská ředitelka do konkurzu skutečně přihlásila, však ministerstvo také neodpovědělo.

Reklama

Související témata:

Doporučované