Hlavní obsah

Hygienička: Až u 50 procent lidí v Praze nezjistíme, kde se nakazili

Foto: HSHMP

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Reklama

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové pomáhají s navoláváním kontaktů nakažených stovky lidí, přesto se je často nedaří informovat ani do dvou dnů.

Článek

Hygienička očekává, že by se v následujících dnech mohla aktuální opatření proti koronaviru začít projevovat. Nyní v metropoli nelze dohledat zdroj nákazy až u poloviny infikovaných s covidem-19. Lidé by se proto měli mít na pozoru a dodržovat základní hygienická pravidla včetně nošení roušek. „Nic jiného teď v ruce nemáme,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Jaká je aktuální situace okolo epidemie koronaviru v Praze? Jak jsou na tom kapacity intenzivní péče a jaký je trend?

Aktuálně se v Praze blížíme 15 tisícům hlášených případů onemocnění, což je velmi vysoké číslo. Samozřejmě je z toho určité procento pacientů, kteří jsou hospitalizováni. Hospitalizační kapacity ale nejsou vyčerpané – to v žádném případě. Doposud se ani neomezovala žádná elektivní (plánovaná, pozn. red.) péče.

V současné době je v Praze 20 procent volných lůžek. Což je poměrně vysoké číslo – a zásoby máme v dalších lůžkách, která jsou v současné době obsazena pacienty z elektivní péče. Pokud tohle bude omezeno, může se počet ještě rozšířit. Momentálně nám nicméně žádné riziko, že by se na někoho nedostalo lůžko, nehrozí.

V Praze ale stále přetrvává komunitní přenos nákazy. V kolika procentech případů se daří najít zdroj infekce?

Máme asi třetinu pacientů, kteří se nakazili v rodině, asi třetina se nakazila na pracovišti a u zbytku nelze určit přenos – pohybuje se to až okolo 50 procent. Mnoho lidí si nedokáže vybavit, kde se mohli nakazit. Neuvádí konkrétní místo, které by se dalo dát do souvislosti, a vzhledem k tomu, že je případů mnoho, nedaří se na společný zdroj nákazy přijít.

Jak momentálně probíhá trasování, kdo všechno hygienikům pomáhá?

Zájem o trasování je, ale když potom zájemci dorazí a vidí, co všechno to obnáší – zjistí, že to není tak jednoduchá záležitost –, tak to nechce dělat úplně každý. Pomáhají nám medici, Ministerstvo zdravotnictví pomáhá tím, že zřídilo trasovací centrum, které nám trasuje další kontakty nemocných, pomáhají celníci – vlastně kdo má ruce a nohy a kdo pomáhat může. Ale není to práce pro každého. Potřebujeme víc lidí, kteří by pomohli s trasováním prvních případů, a to bohužel nemáme.

Hygienická stanice má 160 odborných zaměstnanců a z toho 130 se podílí na trasování a zbytek zajišťuje ostatní agendu, která je s tím spojená – včetně psaní karantén a dalších věcí. V call centrech pomáhá asi 200 až 300 lidí navíc, ale to jsou čísla, která jdou mimo nás.

Daří se obvolat kontakty nakažených alespoň do dvou dnů?

Nedaří.

Takže to trvá třeba tři až čtyři dny, než se to kontakty dozvědí?

Ano, trvá to v současné době déle.

Pokud jde o aktuální opatření – ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) navrhuje například uzavření středních škol. Pomůže to podle vás situaci?

Pokud vím, bude vydáno mimořádné opatření ministerstva. Ale mělo by to být na omezenou dobu – právě proto, aby se snížilo reprodukční číslo a aby kapacity nebylo nutné vyčlenit jen pro koronavirus, ale aby mohly dál probíhat plánované výkony.

Očekáváte, že opatření do dvou týdnů zafungují a nastane pokles nových případů?

Všichni počítají s tím, že to tak bude a že to situaci ovlivní. Jsou na to předpoklady a propočty. Myslím, že to přece jen přenos infekce ovlivní.

Jsou v Praze nějaká citlivá místa, kde se nákaza více šíří?

Nedá se to nyní vůbec specifikovat.

Pokud jde o chřipku, předpokládá se, že nošení roušek nařízené kvůli covidu mohlo oslabit i její šíření. Použila byste tohle jako jeden z argumentů proti takzvaným odpůrcům roušek?

Je tady nápadný pokles nemocnosti, který se vymyká předchozím chřipkovým sezonám. Přisuzuje se rouškám a domnívám se, že to tak je. Že roušky dokážou zabránit mnohému a že je škoda, že se u nás zpolitizovaly. V ruce nic jiného nemáme – nemáme vakcínu ani jeden specifický lék. Máme jen nošení roušek, mytí rukou a dezinfekci – nic víc. A z toho musíme vycházet. Až budeme mít za rok něco jiného, budeme třeba postupovat jiným způsobem.

Reklama

Doporučované