Hlavní obsah

Hypoteční hody pokračovaly i v říjnu. Zdražení úvěrů už je ale na průměrné sazbě znát

Názorná ukázka toho, jak zdražují hypotéky a bydlení.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu stoupla na 2,66 procenta ze zářijových 2,57 procenta. Lidé si přesto minulý měsíc sjednali hypotéky v nejvyšších objemech za letošní rok.

Článek

Během desátého měsíce letošního roku si do bank přišlo pro hypoteční úvěr 10 590 klientů, což je o 1 437 více než minulý měsíc. Počet klientů je nejvyšší od června roku 2017. Vyplývá to z údajů Hypoindexu.

V meziměsíčním srovnání vzrostly i objemy, které se v říjnu dostaly až na 24,284 miliardy korun. Je to o 3,5 miliardy korun více než v září. Objemy byly vyšší naposledy v listopadu 2016. Letos rekordní výsledek je podle analytiků ještě následkem velmi silného září, kdy klienti využívali toho, že dosud neplatí doporučení centrální banky o poměru příjmů a úvěrů.

„Zpracování žádostí o úvěr podaných na poslední chvíli před platností doporučení České národní banky k ověřování bonity vedlo v říjnu k letošnímu rekordu v objemu sjednaných hypotečních úvěrů,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Průměrné sazby za říjen ve výši 2,66 procenta je nutné tentokrát brát s rezervou a ohledem na určité zpoždění. Právě v říjnu a následně listopadu totiž banky ve velkém zdražovaly. V současnosti největší hypoteční banky nabízí nejčastější fixace za úroky okolo 3,2 % ročně. I proto se očekává, že objem hypoték se koncem roku sníží.

„Další vývoj na hypotečním trhu opět ovlivní ČNB. Není ani vyloučeno, že ještě letos může pokračovat ve zvyšování sazeb, což je hlavní faktor k otázce, zda se hlavní nabídkové sazby ustálí okolo tří procent či výše,” dodává Rajdl.

Na minimu byla průměrná sazba podle Hypoindexu předloni v prosinci, a to na 1,77 procenta. Letos v lednu byla na 2,28 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované