Hlavní obsah

I když letos Clooney nenatočil žádný film, je v žebříčku Forbes nejlépe placeným hercem

Podle časopisu Forbes je letos nejlépe placeným hercem George Clooney.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Americký herec George Clooney je podle časopisu Forbes letošním vítězem v žebříčku nejlépe placených herců. Forbes upozornil na to, že jejich ženské protějšky vydělaly pouhou čtvrtinu toho, co muži.

Článek

S odhadovaným výdělkem 239 milionů dolarů (před zdaněním zhruba 5,3 miliardy korun) se letos na vrchol žebříčku nejlépe placených herců sestaveného časopisem Forbes dostal George Clooney. A to i přestože za minulý rok nenatočil jediný filmový hit. Příjmy mu zajistil prodej jeho firmy vyrábějící tequilu Casamigos, za kterou výrobce nápojů Diageo zaplatil jednu miliardu dolarů. Uvedená suma zahrnuje hrubý přivýdělek v období mezi 1. červnem 2017 a 1. červnem tohoto roku.

Značku Casamigos založil herec společně s realitním magnátem Mikem Meldmanem a provozovatelem barů a restaurací Randem Gerberem v roce 2013. Clooney a Gerber často vystupují v reklamách na tuto značku. Každý do podniku investoval 600 tisíc dolarů a rozdělili si ho stejným dílem.

Clooneyho výdělek z prodeje firmy společně s příjmy ze starších filmů tak dalece převýšil výdělek herce Dwayna Johnsona, který se s odhadovanými příjmy 124 milionů dolarů (před zdaněním asi 2,7 miliardy korun) umístil v žebříčku na druhém místě.

Johnson, známý pod přezdívkou The Rock (skála), své příjmy oproti minulému roku zdvojnásobil, a to hlavně díky filmovým hitům jako například Jumanji: Vítejte v džungli! Vyjednat si mnohem vyšší honorář mu přitom umožnila především jeho obrovská sledovanost na sociálních sítích.

Třetí příčku letošního žebříčku obsadil představitel superhrdiny Iron Mana Robert Downey Jr., jehož příjmy odhaduje Forbes na 81 milionů dolarů (zhruba 1,7 miliardy korun). První pětku dále doplňují Chris Hemsworth a Jackie Chan, který se loni vrátil na filmová plátna hned v šesti snímcích.

Celkem vydělala desítka nejlépe placených herců v období od 1. června 2017 do 1. června 2018 758,5 milionu dolarů (asi 22,1 miliardy korun). Desítka nejlépe vydělávajících hereček přitom za stejné období získala pouhou čtvrtinu této částky (tedy 186 milionů dolarů), poznamenal časopis Forbes.

Důvodem je částečně malý počet ženských rolí ve filmových sériích a akčních filmech. Podle Forbesu je to však také důkazem toho, že platovým nerovnostem mezi muži a ženami čelí i hollywoodské hvězdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované