Hlavní obsah

I neexistující vakcína je byznys. Státy si ji předobjednávají za miliardy

Foto: Shutterstock.com

Vývoj vakcín proti koronaviru láká miliardy dolarů na zálohách. Ilustrační foto.

Reklama

Americká farmaceutická společnost Moderna už vybrala přes 1,1 miliardy dolarů na zálohách za dosud nedokončenou vakcínu proti nemoci covid-19. „Závodu“ o dokončení vakcíny se účastní hned několik velkých hráčů.

Článek

Americká farmaceutická společnost Moderna se aktivně připravuje na zahájení globálního prodeje vakcíny proti nemoci covid-19. Uvedla to ve své čtvrtletní zprávě. Od států, které se nemohou vakcíny dočkat, vybrala Moderna už přes 1,1 miliardy dolarů (téměř 26 miliard korun) v zálohách.

Společnost se sídlem v Cambridge v americkém státě Massachusetts používá pro svoji potenciální vakcínu pracovní název mRNA-1273. S iniciativou COVAX, kterou podporuje Světová zdravotnická organizace (WHO), jedná o stupňovité nákupní ceně budoucí vakcíny. Znamenalo by to, že chudší země by za dodávky platily méně než země bohatší. Několik dodávek do Severní Ameriky, zemí Středního východu a dalších regionů má Moderna už předběžně dohodnutých.

„Aktivně se připravujeme na zahájení prodeje vakcíny mRNA-1273. Podepsali jsme několik dohod o dodávce s různými státy po celém světě,“ uvedl generální ředitel Moderny Stephane Bancel v tiskové zprávě.

Agentura Reuters uvádí, že příští měsíc plánuje Moderna zveřejnit první data z pozdní fáze vývoje své vakcíny. Vývoj je ve třetí fázi, testování se účastní 30 000 pacientů. Většina z nich už dostala druhou dávku nadějné vakcíny, která by se aplikovala dvoufázově. Akcie Moderny stouply ve čtvrtek o 8,4 procenta.

Německo-americké partnerství

Akcie ve čtvrtek stouply o 11 procent také německé farmaceutické společnosti BioNtech. Podle jejích zástupců je možné, že se německý trh dočká vakcíny už ke konci roku 2020, uvedl Wall Street Journal. Závisí to na očekávaných výsledcích z posledního pokusu.

Pokud by byly výsledky slibné, mohl by vejít v účinnost plán, podle kterého by se do několika hodin od schválení vakcíny rozeslaly dávky do více než šedesáti očkovacích center po celém Německu. Umožnily by to smlouvy o budoucí koupi, které má BioNtech s těmito centry uzavřené.

Na vakcíně s pracovním názvem ChAdOx1 pracuje i britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Vývoj je ve třetí fázi. Vláda Spojeného království si od společnosti AstraZeneca objednala 100 milionů dávek ChAdOx1. Společnost má také podepsanou dohodu s iniciativou COVAX.

A na další společné vakcíně pracuje britská společnost GSK s francouzskou Sanofi. Během léta podepsaly obě společnosti dohodu s Washingtonem, D.C. o dodávce 100 milionů dávek do Spojených států. Podobné dohody uzavřely GSK a Sanofi s Evropskou unií, Spojeným královstvím a Kanadou.

Globální závod

Snahy o vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19 se nyní účastní asi 20 farmaceutických společností, uvedla BBC. Iniciativa COVAX, ke které se připojilo více než 180 zemí včetně Číny, si dala za cíl zásobit svět dvěma miliardami dávek schválené vakcíny do konce roku 2021.

Reklama

Doporučované