Hlavní obsah

Ibuprofen jen pod pultem. Francie reguluje volný prodej léků

Foto: Profimedia.cz

Léky obsahující paracetamol už zákazníci francouzských lékáren volně v regálech neuvidí.

Reklama

Aspirin, ibuprofen či medikamenty na bázi paracetamolu patří ve Francii k nejprodávanějším lékům. Zákazníci v tamních lékárnách je už ale na pultech od středy neuvidí. Mohou si je sice i nadále koupit bez receptu, své rozhodnutí by ale měli zkonzultovat s lékárníkem. Vláda tak pacientům vzkazuje – nadužívání tohoto typu léků je nebezpečné.

Článek

Bude-li vás bolet hlava, obraťte se nejdřív na svého lékárníka. Takové je hlavní poselství opatření, které oznámila francouzská agentura pro léčiva už v půli prosince. Cílem úřadu je tak snížit riziko plynoucí z nadměrného používání těchto léků. Jak agentura zdůraznila, jsou léky s paracetamolem, stejně jako protizánětlivé léky typu ibuprofen a aspirin vůbec nejčastěji používané při samoléčbě.

Na krabičkách s léky obsahujícími paracetamol se navíc v příštích měsících objeví slogan nadužívání = nebezpečí. V případě předávkování může totiž paracetamol poškozovat játra, zejména u lidí trpících podvýživou nebo alkoholismem. Protizánětlivá léčiva mohou pak způsobovat těžké infekce vedoucí až k smrti pacienta.

Očím pacientů v lékárnách tak zůstane skryto celkem 36 různých přípravků obsahujících paracetamol a 46 protizánětlivých léků. „Jsou to bezpečné a účinné léky, pokud jsou užívány správně. Nesmíme ale zapomínat na to, že pokud se použijí špatně, mohou být nebezpečné,” citoval deník Le Figaro Philippa Vellu, šéfa francouzské lékové agentury.

Veřejnost v zemi galského kohouta si ještě pamatuje případ 22leté Naomi Musengové, kterou nalezli záchranáři mrtvou v jejím bytě v prosinci 2017. Následná pitva později ukázala, že mladá žena zemřela na akutní otravu jater způsobenou paracetamolem.

Ve Francii je otrava paracetamolem nejčastější příčinou transplantace jater vyvolané léky. V zemi k ní dochází zhruba jednou týdně.

Nejvýše tři tablety denně

Vella také popsal, jak mají Francouzi léky s paracetamolem používat. Dospělý pacient o hmotnosti 50 kilogramů a více by neměl brát více než jednu gramovou tabletu po šesti hodinách, nejvíce pak tři gramy denně. Lékárníci upozorňují zejména na nebezpečí míchání paracetamolu s alkoholem, který je rovněž toxický pro játra. Na rozšířené užívání například paralenu proti kocovině by proto pacienti měli zcela zapomenout.

Léky jako ibuprofen nebo aspirin zase v mnoha případech stojí za problémy s ledvinami nebo infekcemi – jejich nadměrné používání totiž často vede k množení bakterií a virů v organismu. Pacient by je proto měl užívat v co nejmenších dávkách a co nejkratší dobu – v případě horeček uvádějí lékárníci maximálně tři dny, u bolestí pak pět dnů.

„Pokud tyto léky nezaberou na bolest zubů nebo jiné bolesti, neměli byste zvyšovat dávky, ale obrátit se na lékaře,” doporučuje šéf lékové agentury Vella.

České úřady o regulaci neuvažují

V Česku se výše zmíněné medikamenty prodávají stejně dobře jako ve Francii. „Pacienty na jejich rizika upozorňujeme, prodávají se ale velmi dobře. Jakmile nastane období chřipek, všichni chodí pro paralen, coldrex a další přípravky obsahující paracetamol,” řekla pro Seznam Zprávy Blanka Čechová z jedné z jičínských lékáren. Připomíná přitom případ muže z Jihlavy, který se zúčastnil závodu v pití tvrdého alkoholu. Když se mu poté udělalo nevolno, naordinoval si paralen a zničil si játra, která mu museli transplantovat.

O podobném regulačním opatření jako ve Francii se nicméně v Česku neuvažuje: „S ohledem na českou legislativu se lze domnívat, že pokud by něco takového mělo být v našich podmínkách zavedeno, pak by se pravděpodobně jednalo o opatření, které by obsahoval zákon o regulaci reklamy. V současné době takové vystavení žádná norma nereguluje, a to ani zmíněný zákon o regulaci reklamy, ani zákon o léčivech,” uvedla Barbora Peterová, mluvčí Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SUKL).

Reklama

Doporučované