Hlavní obsah

Idlib vás ovládnout nenecháme, vzkazuje Turecko Rusům a Asadovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ze syrské provincie Idlib utíkají před válkou další tisíce lidí směrem k tureckým hranicím.

Turecko nedovolí syrské vládě, aby získala kontrolu nad opoziční provincií Idlib, nechal se slyšet turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vojáci věrní režimu Bašára Asada podle něj ženou nevinné a trpící obyvatele k tureckým hranicím.

Článek

Pokud se syrská armáda do konce měsíce nestáhne za linii tureckých pozorovacích stanovišť v severozápadní syrské provincii Idlib, vyženou ji z oblasti turečtí vojáci. Podle agentury Reuters to ve středu řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan to uvedl dva dny poté, co při ostřelování v Idlibu přišlo o život osm tureckých vojáků, turecké jednotky zareagovaly odvetnou palbou. Zprávy o tom, kolik zahynulo syrských vojáků, se značně liší. Zatímco syrská státní média se o obětech nezmiňují, Turci uvádějí 76 mrtvých a Syrská organizace pro lidská práva zmiňuje 13 mrtvých.

Erdogan prohlásil, že dvě z tureckých pozorovacích stanovišť se nyní nachází za přední bojovou linií syrské armády. Nejmenovaný zdroj Reuters v úterý řekl, že Turecko neplánuje vyklidit 12 pozorovacích stanovišť, která na místě vznikla na základě dohody z roku 2017 se spojenci Damašku, tedy s Ruskem a Íránem.

Provincii vládnou (nejen) islamisté

Severozápadní syrské provincii Idlib a částem sousedních provincií Halab, Hamá a Latákíja dominuje islamistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je někdejší syrskou větví Al-Káidy. Na místě působí také skupiny odpůrců vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Ofenzivu v Idlibu zahájila syrská armáda loni v dubnu a do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří oznámené Moskvou, tam zahynula tisícovka civilistů. Boje znovu zesílily koncem listopadu.

V lednu začala platit dohoda o klidu zbraní oznámená Ruskem, které stojí na straně Damašku, a Tureckem, které podporuje některé povstalce. Boje nicméně přesto pokračovaly. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) v úterý informoval, že od začátku prosince boje v Idlibu přinutily více než půl milionu lidí opustit své domovy.

Doporučované