Hlavní obsah

IKEM dostane dva nové pavilony. Po covidu budou víc než potřeba, říká šéf

IKEM spouští zdravotnickou investici desetiletí. Nemocnice se rozšíří o dva nové pavilony. Rozhovor s Michalem Stiborkem, ředitelem IKEMu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Pražský IKEM se rozšíří o dva nové pavilony. Stavba za víc než miliardu korun začne v červenci a přinese 56 dalších lůžek pro pacienty transplantační chirurgie a kardiologie.

Článek

Projekt nových pavilonů s označením G1 a G2, které doplní stávající bílou budovu nemocnice v pražské Krči, je největší tuzemskou investicí do zdravotnictví posledních let. Od české vlády získal status „strategické vládní investice“, tedy významný podíl státu na financování.

„V IKEMu jsme narazili na kapacitní hranu. Počet odléčených pacientů rok od roku roste, a také naše budova dosáhla maxima, tedy abychom i nadále mohli léčit a poskytovat kvalitní péči našim pacientům, musíme růst,“ řekl ve studiu SZ Byznys ředitel nemocnice Michal Stiborek.

Celkově bude dostavba stát 1,05 miliardy korun. Téměř 604 milionů zaplatí stát, zbylou část hradí IKEM. Nemocnice se na ambiciózní projekt podle svého ředitele připravovala řadu let. „Šetřili jsme téměř od svého založení. Dlouhodobě udržujeme pozitivní hospodářský výsledek, věděli jsme, že půjde o velkou investici po 32 letech,“ uvedl šéf IKEM.

Michal Stiborek

– manažer a ekonom

– v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze pracoval v letech 2010 až 2018 jako náměstek ředitele pro ekonomiku a provoz

– od roku 2019 institut řídí

V přistavěných pavilonech vybuduje nemocnice nový urgentní příjem, pracoviště transplantační chirurgie a kardiologie. K 315 současným lůžkům přibude 56 nových.

Retenční nádrže, energopiloty, zásobníky nafty

„Je to pro nás technologická výzva,“ říká Michal Stiborek o technických parametrech dostavby. Budovy budou odlehčené, s celoskleněným opláštěním.

Dostavba IKEM

– Projekt nových pavilonů G1 a G2 schválila vláda jako strategickou investici.

– Stavba potrvá zhruba tři roky, během nichž nemocnice neomezí péči o pacienty.

– Celková cena je vyčíslena na 1,05 mld. korun. Na financování se společně podílí stát (603,7 mil. Kč) a IKEM (447,6 mil. Kč).

„Je to stavba pasivní, ekologická, používá retenční nádrže na odpadní vody, je unikátní tím, že tam máme dosud nepoužité energopiloty, což je technologie, která využívá principu tepelného čerpadla,“ popsal detaily nové podoby nemocnice.

Součástí budou i obrovské nádrže nafty, které umožní udržet nemocnici v provozu, i kdyby došlo k déletrvajícímu selhání elektrické přenosové soustavy. Nebylo by tak nutné pacienty kamkoli stěhovat.

Foto: Silvie Friedmannová

Takto bude pražský IKEM vypadat po dostavbě nových pavilonů.

Nová lůžka budou po pandemii potřeba

Projekt schválila vláda ještě před pandemií. Podle ředitele už nyní lékaři v IKEMu vidí, že pacientů se srdečními komplikacemi momentálně přibývá.

„Už máme signály, že spousta lidí ze strachu z pandemie se nevěnovala péči o svůj zdravotní stav, když o tom hovoříme s kardiology a s kardiochirurgy, tak ty první náznaky jsou vidět i teď, takže to možná bude naléhavější než kdy předtím. Jsou problémy, které jsme třeba roky neviděli v takové incidenci, například potíže po infarktu, které vedou až k srdečnímu selhání,“ dodal Stiborek.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované