Hlavní obsah

IKEM začne stavět nové pavilony, náklady přesáhnou jednu miliardu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který je největším transplantačním centrem v Česku, dnes začne stavět další dva pavilony. Náklady přesáhnou miliardu korun, na stavbu přispěje stát.

Článek

Přístavba umožní rozšíření kardiovaskulárních a transplantačních programů, bude tam také nový urgentní příjem.Slavnostního položení základního kamene se dnes před polednem zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) a ředitel IKEM Michal Stiborek.

IKEM v minulých dnech oznámil, že kvůli stavbě nových pavilonů skončí ke konci června ve funkci přednosty kardiocentra třiasedmdesátiletý kardiochirurg Jan Pirk. Nahradí jej Josef Kautzner, který je nyní Pirkovým zástupcem a také přednostou kardiologické kliniky IKEM. Podle vedení IKEM by měl výstavbu z pohledu kardiocentra řídit právě kardiolog. Pirk uvedl, že končit nechtěl a nechal se z funkce odvolat. V IKEM bude dál operovat i vyučovat.

Nové pavilony navážou na současnou hlavní budovu nemocnice ze severní strany. Loni IKEM plánoval, že se otevřou v roce 2023. Jejich stavbě předcházelo rozšíření energocentra tak, aby zajistilo dostatečný příkon elektrické energie pro nové budovy.

Reklama

Doporučované