Hlavní obsah

Imoba dobrovolně vrátí 50 milionů z dotace na Čapí hnízdo

Foto: Seznam Zprávy

Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Zprávu o vrácení dotace přinesl někdejší Babišův deník Mladá fronta Dnes, nyní po dobu Babišova vládního angažmá uložený ve svěřenském fondu.

Článek

Firma Imoba z holdingu Agrofert souhlasila s dobrovolným vrácením padesátimilionové dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Kvůli dotaci je trestně stíhán premiér Andrej Babiš, manželka Monika Babišová nebo jeho děti.

Zprávu o vrácení dotace přinesl někdejší Babišův deník Mladá fronta Dnes, nyní po dobu Babišova vládního angažmá uložený ve svěřenském fondu. Seznam se kvůli stejné informaci obrátil na středočeský dotační úřad v úterý, avšak odpověď vůbec nedostal.

Podle listu bude dohodu příští týden schvalovat výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy, který dotaci přidělil. Imoba do dokumentu nechala včlenit, že vrácení peněz neznamená, že by porušila podmínky dotace.

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Blíží se promlčení dotace na Čapí hnízdo:

Video: Slonková, Seznam Zprávy

Materiál předkládá předsedkyně ROP Střední Čechy a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, členka Babišova hnutí ANO. Výbor by ho měl schvalovat na zasedání ohlášeném na příští čtvrtek. To je den před vypršením lhůty, kterou Imoba na vrácení dotace má.

„Můžu potvrdit, že o materiálu se bude příští týden hlasovat. Je to dohoda o dobrovolném narovnání,“ uvedl pro MfD ředitel ROP Střední Čechy Kamil Munia.

Imoba záležitost komentovat nechtěla, napsal deník. „V tuto chvíli to nemůžu potvrdit,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Padesát milionů korun má společnost podle MfD vrátit do pěti dní od podepsání dohody.

Dotační úřad byl k majiteli shovívavý

Výzvu k dobrovolnému vrácení dotace poslal úřad 4. května. Peníze měla Imoba poslat do 30 dní. Počátkem nynějšího měsíce úřad lhůtu prodloužil do 29. června. V opačném případě firmě hrozilo zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly.

Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje. Munia v únoru uvedl, že úřad k tomu bude potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

Seznam před několika dny popsal, že šestapadesát dní – doba, kterou dostal vlastník Čapího hnízda na vrácení 50 milionů korun, je v porovnání s tím, jak v podobných případech postupují jiné dotační úřady v Česku, výjimečná.

V jiných regionech v obdobných kauzách, kdy chtějí úředníci dotace zpět kvůli vyšetřování policií nebo jinému vážnému pochybení, mají žadatelé o peníze čas většinou kratší. Jde většinou o 15 až 20 dní.

Reklama

Doporučované