Hlavní obsah

Indiánům se podařilo zastavit stavbu ropovodu. Ohrožoval pitnou vodu pro Siouxe

Odpůrce ropovodu přijely podpořit stovky amerických veteránů. Nakonec společně slavili. Rozhodnutí úřadů ale nemusí být konečné.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Původní obyvatelé Ameriky spolu s ekologickými aktivisty protestovali od dubna proti novému ropovodu. Úřady v neděli zrušily povolení pro jeho dostavbu.

Článek

Úřady vyslyšely odpůrce ropovodu Dakota Access, který má na bezmála 1900 kilometrů dlouhé trase spojit čtyři americké státy.

Zrušily povolení pro dostavbu jeho důležité části, která měla podle plánů těsně míjet rezervaci Standing Rock přímo pod nádrží Oahe na řece Missouri. Nádrž je zdrojem pitné vody pro celou rezervaci, kde žije indiánský kmen Siouxů.

Proti ropovodu, který začíná v Severní Dakotě, se postavili původní obyvatelé Ameriky spolu s ekologickými aktivisty od dubna letošního roku, pět set z nich dokonce skončilo ve vězení.

Aktivisté v Severní Dakotě protestovali proti ropovodu, přestože v oblasti udeřila zima. Nyní slaví vítězství.

Obyvatelé rezervace spolu s podporovateli kritizovali vedení ropovodu ze dvou důvodů. Zaprvé jeho výstavbu bezprostředně u svého území považují za narušení posvátné země, ve které jsou pohřbeni jejich předkové. Zadruhé se obávají, že vedení ropovodu ohrozí jejich hlavní zdroj pitné vody.

Do protestů se vložily tisíce lidí, a nejen těch, co žijí v rezervaci. Na stranu původních amerických obyvatel se přidali ekologičtí aktivisté, některé celebrity a naposledy pak i váleční veteráni.

„Je to výborné, ale zůstáváme tady. Budeme ostražití do té doby, než bude všechno potvrzené. Ale slavíme, to je jisté,“ řekl agentuře Reuters Cannupa Hanska z tábora odpůrců ropovodu.

Společnost Dakota Access plánovala zprovoznit ropovod na konci letošního roku, později na počátek roku 2017. Nyní musí hledat alternativní cestu pro jeho dokončení. Z celé trasy zbývá vystavět přibližně deset procent.

Ropovod vede ze Severní Dakoty přes Jižní Dakotu a Iowu do Illinois. Jeho výstavba vyjde celkově na 3,8 miliardy dolarů (96 miliard korun) a po dokončení by měl průměrně přepravit 450 tisíc barelů denně.

Přestože vítězství kritici přivítali s velkou radostí, může být pouze dočasné.

Další zvrat by totiž mohl přinést nástup Donalda Trumpa do prezidentského úřadu. Budoucí hlava USA ropovodu fandí a ve své funkci by tak mohla aktuální rozhodnutí změnit.

Reklama

Doporučované