Hlavní obsah

Indický guru Bapu dostal doživotí za znásilnění. Očekávají se krvavé protesty

Kontroverzní indický guru uznán vinným.Video: Háta Sassmannová, AP

 

Reklama

Ásaram Bapu měl v roce 2013 znásilnit šestnáctiletou dívku. Guru se pravděpodobně odvolá.

Článek

Indický soud dnes uznal duchovního vůdce Ásarama Bapua vinného ze znásilnění. Odsoudil ho na doživotí. Soud došel k závěru, že dnes sedmasedmdesátiletý guru v roce 2013 znásilnil šestnáctiletou dívku v ášramu - na místě duchovního rozjímání. Očekává se, že se Bapu proti rozsudku odvolá. Dalšímu obvinění ze znásilnění ale čelí ve státě Gudžarát.

Po celém světě má duchovní vůdce statisíce přívrženců. Očekává se, že na jeho podporu vyjdou do ulic. V Džódhpuru, kde se soud konal, byla zpřísněna bezpečnostní opatření, protože se očekávají protesty Bapuových příznivců.

V případu, který se stal v Džódhpuru, dívka vypověděla, že ji Bapu znásilnil, když ho v ášramu navštívila spolu s matkou. Guru ale vinu popřel. Zadržen byl v roce 2013 za dramatických okolností ve svém duchovním útulku v centrální části země. Svatyni tehdy obklopily stovky jeho přívrženců a napadaly televizní štáby. Bapu byl pak letecky přepraven do města Džódhpur v indickém státu Rádžasthán, kde na něj byl vydán zatykač.

Obavy z nepokojů mají úřady kvůli obdobnému loňskému případu, kdy byl rovněž za znásilnění odsouzen k 20 letům vězení duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh. Následné nepokoje desítek tisíc Sinhových přívrženců si vyžádaly 38 mrtvých a stovky zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované