Hlavní obsah

Industriálnímu areálu v Brně hrozí demolice. Bojuje za něj i rodina Tugendhatů

Foto: Tomáš Svoboda

Areál bývalé Mosilany je poslední připomínkou průmyslové historie Brna. Teď mu hrozí demolice.

Reklama

Brno přichází o významné historické budovy. Teď se rozhoduje o osudu bývalé textilky Mosilana, součásti takzvaného „moravského Manchesteru“. Ministerstvo kultury chce areál zpamátnit, investor naopak plánuje jeho demolici.

Článek

V Brně pokračuje boj o budoucnost továrního areálu Mosilana. Zatímco úředníci znovuotevřeli možnost zpamátnění části areálu, investor si podle informací Seznam Zpráv nově zažádal o klíčové razítko k demolici.

Bývalá Mosilana je jeden z posledních historických průmyslových areálů v Brně. I díky němu se městu v minulosti přezdívalo moravský Manchester. Podle některých odborníků teď fabrice hrozí podobný osud, který v minulosti potkal třeba ceněný Velký Špalíček v centru města. Než se na přelomu tisíciletí úředníci z Ministerstva kultury dostali k jejich zpamátnění, investor historické domy zboural a na jejich místě postavil nákupní centrum.

Boj o čas mezi úředníky a investorem teď začal i v případě Mosilany. Developerská společnost Financial Consortium, která areál vlastní, totiž tento týden požádala stavební úřad městské části Brno-střed o odstranění budov. „Můžu potvrdit, že na stavebním úřadě evidujeme žádost majitele areálu o demolici,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí městské části Brna-střed Kateřina Dobešová.

V případě, že stavební úřad tuto žádost potvrdí, nejspíš otevře developerovi cestu k úplné demolici. Tomu ale může zabránit Ministerstvo kultury, pokud by zahájilo proces zpamátnění areálu. Podle zákona je v průběhu procesu totiž nutné pohlížet na objekty jako na památky. Do jeho dokončení tak nesmí investor s areálem nic dělat.

Ohledně zpamátnění se přou také úředníci. Památkáři z brněnského magistrátu totiž dali své razítko k demolici areálu. Závazné stanovisko umožnili takzvanou fikcí, která je součástí novely stavebního zákona. Památkáři totiž propásli zákonnou lhůtu na odborné vyjádření, a jejich „mlčení“ tak nově znamená souhlas. „V této situaci nelze zahájit relevantní řízení o prohlášení areálu za kulturní památku,“ namítla před pár dny mluvčí Ministerstva kultury Petra Hrušová.

Proti vydání závazného stanoviska se teď postavil krajský zastupitel Michal Doležel (Spolu pro Moravu) a Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Brně. „Podali jsme podnět ke Krajskému úřadu Jihomoravského kraje k přezkumu fiktivně vydaného závazného stanoviska odborem památkové péče,“ vysvětlil Doležel.

Díky tomu se proces zpamátnění může znovu rozjet. „Ministerstvo kultury obdrželo informace, že byl proti rozhodnutí Magistrátu města Brna podán přezkum k druhé instanci. Proto ihned informovalo o svém připravovaném záměru zahájit řízení o prohlášení historického areálu Mosilany za kulturní památku příslušný stavební úřad s žádostí o případné přerušení řízení o odstranění staveb areálu,“ uvedla Hrušová.

„Nadále platí, že při existenci souhlasného rozhodnutí Magistrátu města Brna s odstraněním staveb již nelze zahájit relevantní řízení o prohlášení areálu za kulturní památku. V případě, že by nebyl vydán souhlas stavebního úřadu s odstraněním staveb, nebo by bylo závazné stanovisko Magistrátu města Brna shledáno jako nesprávné, je Ministerstvo kultury připraveno neprodleně zahájit řízení o prohlášení areálu za kulturní památku,“ dodala.

Procesní „závody“ tak určí osud areálu. Může se stát, že než se areál stane kulturní památkou, zničí jej demoliční stroje. Záleží hlavně na tom, které rozhodnutí vydají úředníci dříve.

O areálu jedná s majiteli také vedení města Brna. „Mosilana je jedním z posledních připomenutí industriální minulosti Brna a myslíme si, že nějaká část by měla být zachována,“ řekl brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti). Příští týden budou radní s investorem jednat o možném zachování budov a jejich případném využití. O žádosti o demolici podle svých slov Fišer netuší.

Společnost Financial Consortium plánuje v areálu vybudovat rezidenční čtvrť. „Probíhá příprava území, jehož součástí je demoliční výměr. To neznamená, že vše, co bude povoleno, bude zbouráno. Plánujeme zachovat v místě odkaz na moravský Manchester a zachovat genia loci. Ve hře je několik možných řešení,“ sdělil Seznam Zprávám projektový manažer společnosti Ladislav Všetečka.

I díky industriálnímu areálu bývalé Mosilany se Brnu v minulosti přezdívalo moravský Manchester. Budovy v areálu vlastnila také rodina Tugendhatů. Aktuální situace potomky významných brněnských továrníků zneklidňuje. Seznam Zprávy získaly dopis, ve kterém primátorku města Markétu Vaňkovou (ODS) vyzývají k zachování areálu.

„Při setkání rodin Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni pořádaném festivalem Meeting Brno a městem Brnem v roce 2017 jsme konsternovaně sledovali destrukci většiny bývalých průmyslových areálů v Brně. Mosilana je jedním z mála, ne-li posledním ze zachovaných průmyslových komplexů, který má velký význam pro historii města. Jako zástupci rodiny Tugendhat a držitelé Ceny města Brna z celého srdce podporujeme iniciativu k zachování tohoto komplexu,“ napsala Daniela Hammer-Tugendhat, dcera Fritze Tugendhata, spolu se svým manželem Ivo Hammerem primátorce.

Reklama

Doporučované