Hlavní obsah

Praha nasadila speciální termokameru. V davu odhalí lidi s horečkou

Kamera dokáže změřit teplotu na vzdálenost šesti metrů.

Reklama

Speciální termokamera dokáže v davu lidí odhalit toho, kdo má zvýšenou teplotu. Nainstalovala si ji i pražská výrobní firma se zhruba 300 zaměstnanci. Jenom během včerejšího dne tak odhalila hned tři lidi s vysokou teplotou, kteří by jinak prošli dovnitř.

Článek

Další zbraň proti koronaviru, po které teď sahají firmy a instituce, se jmenuje termokamera. Speciální kamera instalovaná u vchodu do budovy dokáže odhalit možného nakaženého.

„V jeden okamžik je tato kamera schopná změřit skupinu, ve které je třeba 10 až 20 lidí,“ vysvětluje Jan Omelka, jednatel firmy Astat, která tyto kamery nabízí. Kamera je propojená s displejem, na kterém správce okamžitě vidí aktuální teplotu každého, kdo projde recepcí. „V tuto chvíli máme limit na kameře nastavený na 37 a půl stupně. Pokud se objeví člověk, který má teplotu vyšší, okamžitě se spustí alarm. Dotyčného označí a pořídí jeho fotografii,“ dodává Omelka.

Zatím si ji objednalo několik firem v Praze a Pardubicích. Teď má ale firma poptávku po dalších instalacích. Včera byla například kamera nainstalována na budovu pražského magistrátu.

„Kameru jsme instalovali včera s ohledem na to, že dnes se uskutečnilo jednání zastupitelstva. Je to součást preventivních opatření. V této budově zasedá i krizový štáb hlavního města Prahy. Kamera funguje, zatím nemám informace, že by někoho s teplotou objevila,“ říká Vít Hofman, tiskový mluvčí MHMP.

Speciální kamera funguje na principu infračervené detekční pistole, která snímá tři body: čelo - uši - krk. Odchylka se pohybuje v rozmezí 0,3 stupně Celsia. Teplotu dokáže změřit až na vzdálenost šesti metrů.

V obchodech to nejde

Hromadné měření teploty by se mohlo uplatnit třeba i v dalších oblastech. Obchody sem ale patřit nebudou. Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by tam byl zásadní problém.

„U kamery by musel stát policista, který by pak danému člověku zabránil ve vstupu,“ říká Prouza s tím, že i dnes chodí do obchodu lidé bez roušky a v menších obchodech, kde nefunguje ochranka, nemá prodavačka šanci takovému člověku zabránit ve vstupu. „Ve výrobních závodech potravinářů by to ale mělo obrovský smysl,“ dodává Prouza,.

Lékaři však upozorňují, že měření teploty může v případě koronaviru pomoci tam, kde už jsou symptomy rozvinuté. Obecně je ale mnohem více těch, kteří teplotu ještě nemají.

Reklama

Doporučované