Hlavní obsah

Írán věří, že Biden zmírní sankce. Investuje miliardu dolarů do těžby ropy

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Írán navýší těžbu ropy, investovat hodlá přes miliardu dolarů. Země vyhlíží uvolnění protiíránských sankcí ze strany USA, do jejichž čela nastoupí prezident Joe Biden.

Článek

Íránské energetické společnosti se dohodly na navýšení těžby ropy. Zainvestují do ní 1,2 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na vyjádření Národní íránské ropné společnosti (NIOC).

K podepsání dohody mělo původně dojít během úterý v íránském hlavním městě Teheránu za přítomnosti ropného ministra Namdara Zanganeha.

NIOC uvedla, že dvě její dceřiné společnosti podepíší smlouvy s domácími dodavateli, kteří působí na ropných polích v pěti íránských provinciích. Součástí dohody je také ložisko Reshadat v Perském zálivu.

Ministr Zanganeh už v prosinci prohlásil, že Írán během roku 2021 plánuje zdvojnásobit svoji produkci ropy na 4,5 milionu barelů za den. Jedním z důvodů je plánované uvolnění amerických sankcí poté, co se prezidentem USA stane Joe Biden.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), k níž patří i Írán, se bude scházet v pondělí, aby naplánovala strategii těžby na rok 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované