Hlavní obsah

Írán vydal zatykač na Trumpa za vraždu Solejmáního

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Teherán v pondělí vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a desítky dalších lidí, které Írán spojuje se zabitím generála Kásima Solejmáního. Informovala o tom Al-Džazíra s odvoláním na íránskou agenturu ISNA.

Článek

Írán skupinu amerických činitelů v čele s Trumpem viní z vraždy a terorismu. Teherán podle zprávy tamní zpravodajské agentury žádá Interpol o spolupráci při zadržení obviněných. Interpol ani americká strana na to zatím nereagovaly.

Íránský žalobce podle katarské televize Al-Džazíry nezmínil kromě Trumpa žádná jména obviněných. Dodal ale například to, že Trumpa Írán nepřestane pronásledovat i po jeho případném konci v prezidentském úřadu.

Podle AP není pravděpodobné, že by Interpol vyhověl íránské žádosti, protože k jeho zásadám patří nevměšovat se do žádných záležitostí politického charakteru.

Velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání byl zabit letos 3. ledna po americkém dronovém útoku u letiště v Bagdádu, hlavním městě Iráku. Americký útok vedl k dalšímu zhoršení vztahů s Íránem.

Reklama

Související témata:

Doporučované