Hlavní obsah

Íránské úřady čelí hněvu. Vyretušovaly dívky z učebnice matematiky

Foto: Profimedia.cz

Záběr z prvního školního dne v Teheránu.

Reklama

Lidi v Íránu pobouřilo, že z obálky učebnice matematiky pro třetí ročník základní školy „zmizely“ dívky. Na svém webu o tom informuje Rádio Svobodná Evropa (RFE). Na obrázku dětí hrajících si pod stromem zůstali jen chlapci.

Článek

Ministerstvo školství se brání tím, že původní obálka, na níž byli dvě dívky a tři chlapci, byla „přeplněná“. Ti, kdo učebnici hodnotili z „uměleckého, estetického a psychologického hlediska“, navrhli, aby se to změnilo. Úřad dodal, že obrázky děvčat jsou uvnitř učebnice a na obálkách jiných učebnic matematiky.

Ministerstvo však na sociálních sítích sklidilo kritiku za sexistický přístup a diskriminaci. Kritici připomínají, že první a doposud jedinou nositelkou prestižní Fieldsovy medaile je íránská matematička Marjam Mírzácháníová. Získala ji v roce 2014. O tři roky později zemřela na rakovinu.

„Politika eliminace žen a genderové segregace dosáhla své spodní hranice,“ uvedl na Instagramu íránský politik Ebrahim Asgharzadeh. Spolu s tím sdílel upravenou fotografii dané učebnice, na které figuruje i Mírzácháníová. Podobné fotografie zaplavily i další sociální sítě, někteří snímky matematičky na učebnici opravdu nalepili.

Podle RFE je vymazání trojice dívek z obálky učebnice pro mnoho lidí projevem čtyři desetiletí trvající státní diskriminace žen, které mají oproti mužům menší práva například při výchově dětí nebo rozvodech a jsou nuceny si na veřejnosti zakrývat vlasy a tělo.

„Na našich dívkách a ženách už bylo spácháno dost nespravedlnosti, nemůžete těmito hrami ignorovat polovinu společnosti,“ napsal na Twitteru karikaturista Mahdi Ahmadian spolu se zveřejněním karikatury, ve které jsou dívky odstraněné z učebnice vlečeny dvěma muži pryč.

Jeden z mužů na karikatuře nese srp. Jde zřejmě o odkaz na červnovou vraždu čtrnáctileté dívky, kterou otec sťal kvůli nesouhlasu s její volbou přítele. Pachatel se ještě před událostí poradil se svým právníkem, aby se ujistil, že nebude čelit trestu smrti. Kresba tak obnovila debatu o potřebě právní ochrany žen a dětí před zneužíváním a násilím.

Reklama

Související témata:

Doporučované