Hlavní obsah

Irsko a Británii zasáhla bouře Eleanor, přinesla rozsáhlé záplavy

Irsko a Británii zasáhla bouře EleanorVideo: AP

 

Reklama

Stovky domácností v důsledku špatného počasí zůstaly bez elektřiny. Eleanor doprovází silný vítr a záplavy.

Článek

Británii zasáhla v noci na dnešek bouře Eleanor, kterou provází silný vítr. Narušena byla i doprava. Jeden muž ve Walesu byl zraněn poté, co na jeho auto spadl strom. Varování meteorologů před silným větrem platí dnes nadále obdobně pro celou Anglii a Wales, většinu Severního Irska a část Skotska.

Silnice podél pobřeží u města Galway byly zaplaveny mořskou vodou. Záchranné složky zachránily pomocí kajaků několik lidí před stoupající vodou. Přívaly vydatného deště komplikovaly také situaci v dopravě. 

Eleanor postihla i severní Francii a pařížský region. V Cambrai na severu země dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 147 kilometrů v hodině. V Paříži byl podle francouzské meteorologické služby zaznamenán nejsilnější vítr za posledních sedm let - 107 kilometrů v hodině. Varování před bouří platí pro 51 departementů až do dnešního večera.

Francii přitom teprve v úterý ráno opustila bouře Carmen, která zasáhla Bretaň, atlantické pobřeží země a Korsiku. Bez proudu se ocitlo 65 000 domácností, jeden člověk zemřel.

Bouře nazvaná meteorology v německojazyčných zemích Burglind, kterou doprovází vítr až o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, komplikovala ráno dopravní situaci v severozápadním a středním Německu. Problémy na mnoha místech způsobily především popadané stromy. Jeden z nich spadl na koleje severně od Dortmundu, projíždějící vlak do něj narazil a částečně vykolejil. Při nehodě se ale nikdo z cestujících nezranil. Vyvrácený strom zablokoval také důležitou regionální železniční trasu mezi Düsseldorfem a Cáchami.

U Limburgu v západní části spolkové země Hesensko strhnul padající strom trakční vedení a způsobil zpoždění vlaků na trase do Frankfurtu nad Mohanem. Hesenská policie vyzvala řidiče, aby se měli dnes na pozoru při průjezdu lesními úseky.

Němečtí meteorologové dnes varovali obyvatele před padajícími stromy, ale i volně poletujícími předměty. „Půda je kvůli dešti z uplynulých dnů nasáklá, stromy se tak snáze vyvrací,” uvedl meteorolog Robert Hausen. V dopoledních hodinách by měla bouře Burglind postihnout i spolkové země na jihu Německa - Bádensko-Württembersko a Bavorsko. Až do čtvrtka platí varování před silným větrem také v Krušných horách na hranici s Českem.

Varování před silným větrem vydali pro dnešek i čeští meteorologové. Platí pro Prahu, celý Karlovarský, Plzeňský a Moravskoslezský kraj a části Středočeského a Olomouckého kraje. Na severu a severovýchodě země má během dneška sněžit.

Reklama

Doporučované