Hlavní obsah

Islámský stát přišel o Dábik. Ikonické město, na němž staví propagandu

 

Reklama

Město nemá strategickou hodnotu, jeho ideologický význam je ale pro islamisty obrovský.

Článek

Svobodná syrská armáda (FSA), jedno z rebelských uskupení, které podporuje Turecko, v neděli získala kontrolu nad severosyrským městečkem Dábik. To doposud ovládal takzvaný Islámský stát. Po rebelské ofenzivě, která začala v sobotu, se ovšem islamisté zcela stáhli a svoje pozice opustili.

Bojovník Svobodné syrské armády v dobytém Dábiku.

Dábik leží asi čtyřicet kilometrů od Aleppa a deset kilometrů od turecko-syrské hranice. Svobodná syrská armáda v oblasti operuje už několik dní, minulý týden začala s dobýváním dalším malých měst kolem Dábiku.

Místo, kde se mělo rozhodnout

Proč je Dábik pro bojovníky takzvaného Islámského státu tolik důležitý? Věří, že se zde odehraje rozhodující střet mezi muslimy a křesťany, potažmo celou zkaženou západní civilizací.

Podle města také pojmenovali svůj propagandistický anglicky psaný magazín, který jednou měsíčně vydávají a chlubí se v něm svými úspěchy.

První číslo propagandistického časopisu.

Stažení z Dábiku v podstatě bez odporu zřejmě IS zasadí další ránu. V poslední době ztrácí značná území, irácká armáda se už nějaký čas chystá na zdrcující úder na Mosul (psali jsme tady).

Reklama

Doporučované