Hlavní obsah

Italský veterán Quagliarella zraje jako víno. Vyrovná v přímém přenosu TV Seznam Batistutův rekord?

Přímý přenos utkání Sampdoria – Udine začíná na Televizi Seznam v sobotu v 17:45.Video: DIGI Sport

 

Reklama

Nedá se s jistotou říci, že sobotní utkání italské Serie A mezi Sampdorií Janov a Udine, které vysílá od 17:45 TV Seznam, bude sledovat také argentinská fotbalová legenda Gabriel Batistuta. Je tu ale jeden důvod, proč by měl. Právě v tomto klání může přijít o jeden svůj letitý rekord.

Článek

AC Milán, FC Turín, FC Janov, Bologna, Lazio, Parma, Empoli, Chievo, Juventus a Fiorentina. Takový je výčet deseti posledních soupeřů, proti kterým od 28. října skóroval Fabio Quagliarella. Pikantní je, že se to italskému kanonýrovi povedlo v deseti po sobě jdoucích utkáních, do kterých naskočil. Rekordní sérii momentálně drží už zmíněný Gabriel Batistuta. „Batigol“ dokázal v roce 1994 překonat obrany soupeřů v jedenácti zápasech po sobě.

Pětatřicetiletý forvard (36. narozeniny oslaví 31. ledna) prožívá fantastické období. V loňském ročníku Serie A nasázel devatenáct branek a pomohl Sampdorii k desáté příčce. Letos má našlápnuto k ještě lepšímu počinu. Po dvaceti odehraných kolech se dělí se čtrnácti trefami o post nejlepšího střelce celé Serie A. Společně s ním se čtrnáctkrát prosadili už pouze Duvan Zapata z Atalanty a Cristiano Ronaldo z Juventusu. První gól sezony vsítil Quagliarella 2. září do sítě Neapole a hned z toho byl žhavý kandidát na nejhezčí branku sezony.

Právě v Neapoli ale Quagliarella během svého působení neprožíval šťastné chvíle. Vytipoval si ho jistý stalker z řad policie a zasílal mu anonymní dopisy a zprávy o tom, že byl viděn s členy mafie na drogovém večírku, byl obviňován z manipulování zápasů či z pedofilie. Výhrůžky a vydírání se stupňovaly, a tak populárnímu fotbalistovi nezbývalo nic jiného než přestoupit do jiného klubu. Přes Juventus a FC Turín se ale v roce 2016 vrátil do Sampdorie, kde už v minulosti působil, konkrétně v sezoně 2006/2007. A v době, kdy ho už většina fotbalových fanoušků odepsala, předvádí Quagliarella možná nejlepší výkony v kariéře.

Italský veterán je ofenzivním univerzálem. V útočné linii může nastoupit na jakékoliv pozici a rozmanitá je i jeho schopnost střílení branek. Držitel ceny pro gentlemana italské ligy roku 2017 je skvělý ve vzdušných soubojích, z šancí v pokutovém území se mýlí málokdy a nebojí se napřáhnout ani z větší vzdálenosti. To ukázal například v utkání mistrovství světa v roce 2010 proti Slovensku, kde takto snižoval na 2:3. Ani tato trefa ovšem neodvrátila tehdejší italskou blamáž a squadra azzurra se s turnajem loučila už po základní skupině.

V letošní sezoně prohání Fabio Quagliarella i největší hvězdu italské nejvyšší soutěže Cristiana Ronalda. Sluší se ale dodat, že o dva roky starší Ital se chlubí stejnou bilancí v o poznání slabším týmu. V sobotním utkání proti Udine bude mít Quagliarella jedinečnou příležitost zapsat se do fotbalové historie ještě více. Útočník, který během své kariéry nepůsobil v žádné jiné soutěži než v Serii A, vytvořil právě v týmu jeho sobotního soupeře v sezoně 2007/2008 úderné duo po boku Antonia Di Nataleho.

Povede se mu vyrovnat rekord Gabriela Batistuty? Přímý přenos utkání Sampdoria Janov – Udine začíná na Televizi Seznam v sobotu od 17:45, moderátorem bude Jiří Hošek. Zápas komentuje Radek Barkman a hostem televizního studia bude Antonín Barák starší.

Reklama

Související témata:
UC Sampdoria

Doporučované