Hlavní obsah

Ivančice představily podobu Muzea Alfonse Muchy, sídlit bude ve dvou domech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Slovanská epopej Alfonse Muchy.

Reklama

Vedení Ivančic na Brněnsku plánuje přeměnu nyní uzavřeného Památníku Alfonse Muchy na rozsáhlejší Muzeum Alfonse Muchy s multimediální interaktivní expozicí.

Článek

Jeho budoucí podobu dnes představili autoři expozice i vedení města. Zároveň představili kampaň, která má pomoci shromáždit část potřebných peněz prostřednictvím prodeje limitované kolekce pohlednic.

„Muzeum by nově mělo sídlit nejen v celé budově současného památníku, ale i v budově sousední, kde je nyní odbor sociálních služeb města. Tyto budovy spojíme dohromady, plánujeme i částečné zastřešení nádvoří mezi nimi, aby tak vzniklo venkovní posezení pro kavárnu,“ uvedla v prezentaci spoluautorka expozice Jana Vodičková, která se k představení připojila prostřednictvím videohovoru z Velké Británie.

Celá expozice umístěná ve dvou poschodích obou budov by měla zmapovat postupně jednotlivá období života slavného malíře od dětství až po jeho smrt v roce 1939. Prostor by mělo doplnit i zázemí pro dílnu či rukodělné aktivity nebo letní školy v muzeu a multifunkční místnost sloužící například přednáškám.

Jak uvedl místostarosta Ivančic Roman Sládek, rekonstrukce a přestavba podle tohoto záměru vyjde přibližně na 60 milionů korun. Část sumy plánuje město vybrat pomocí limitované kolekce pohlednic s námětem Muchova posledního a nedokončeného díla - triptychu Tři věky. Podklady pro tisk pohlednic poskytla Muchova nadace vedená potomky Alfonse Muchy. „Naše rodina a nadace udělají vše, abychom podpořili Ivančice v jakékoliv aktivitě, která podpoří odkaz jednoho z jejich nejslavnějších synů,“ uvedl dnes na představení podoby muzea Muchův pravnuk Marcus Mucha.

Pohlednice vytiskla Státní tiskárna cenin v limitovaném počtu 20 000 kusů od každého z dílů triptychu, na zadní straně je stírací pole v němž se jako výhra může ukrývat například láhev sektu Mucha Collection, unikátní monografie Alfonse Muchy, voucher na tisk repliky plakátu podle přání a jako hlavní cena osobní prohlídka bytu rodiny Muchových na Pražském hradě v doprovodu členů rodiny.

Pokud se podaří pohlednice do konce roku prodat, získá město 15 milionů korun, které by do přestavby investovalo. Podle místostarosty Sládka město jedná také o příspěvku Jihomoravského kraje a bude žádat o podporu i ministerstvo kultury.

Památník Alfonse Muchy je nyní uzavřený, ve stejné budově sídlila i stálá expozice o životě jiného ivančického rodáka Vladimíra Menšíka a Kulturní a informační centrum města. Expozice i kulturní centrum plánuje město přestěhovat do Besedního domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované