Hlavní obsah

Izrael vrací úder. Ostřeluje syrské vládní síly, které několikrát zasáhly Golanské výšiny

Izraelská armáda odpověděla na zbloudilý minometný granátVideo: Ruptly

 

Reklama

Od soboty dopadla na Izraelem kontrolované území už třetí střela, a proto vláda vyhlásila oblast za uzavřenou vojenskou zónu.

Článek

Izraelská armáda ostřelovala ve čtvrtek pozice jednotek syrského režimu. Reagovala tak na zbloudilý minometný granát, který zasáhl Golanské výšiny kontrolované Izraelem. Střela si nevyžádala žádná zranění.

„Řekl jsem, že nebudeme tolerovat zbloudilé střely a že odpovíme na každou střelbu," řekl po incidentu izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl právě na návštěvě osady Kacrin. Město je vzdálené asi 20 kilometrů od oblasti, kam dopadají zbloudilé střely nejčastěji.

Mluvčí armády neupřesnila, jakými zbraněmi byl dnes odvetný úder proveden. V sobotu izraelská armáda odpověděla náletem, při němž zasáhla dva syrské tanky.

I tentokrát granát přiletěl ze syrského governorátu Kunajtra, který sousedí s Golanskými výšinami. Armáda věrná prezidentovi Bašáru Asadovi tam od víkendu svádí tvrdé boje s povstalci.

„Kdokoli na nás zaútočí, zaútočíme my na něho. To je naše politika a my v jejím uplatňování budeme pokračovat," dodal Netanjahu.

Od soboty zasáhla izraelské území už třetí střela. Vláda proto vyhlásila oblast Golanských výšin v blízkosti hranic se Sýrií za uzavřenou vojenskou zónu.

Reklama

Doporučované