Hlavní obsah

Izraelský klub s protiarabskými fanoušky koupil arabský investor

Foto: Profimedia.cz

Nový arabský investor šejk Hamad bin Chalífa Nahaján (vpravo) spolu s dosavadním majitelem Bejtaru Jeruzalém Mošem Hogegem.

Reklama

Mírová smlouva mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty přináší konkrétní výsledky. Po zavedení leteckých spojů mezi oběma zeměmi je propojí i pouta fotbalová - arabský investor koupil podíl v klubu Bejtar Jeruzalém.

Článek

Padesátiprocentní podíl v izraelském fotbalovém klubu Bejtar Jeruzalém vlastní od pondělka šejk Hamad bin Chalífa Nahaján, člen vládnoucí rodiny ve Spojených arabských emirátech. Klub to oznámil na svém webu s tím, že součástí obchodu je i závazek investora vložit do klubu v následujících deseti letech přes 92 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Pikantní na celém obchodu je fakt, že Bejtar Jeruzalém je baštou krajně pravicových fanoušků, kteří se sdružují ve skupině známé pod názvem La Familia. Její členové neskrývají své antiarabské smýšlení a klub nikdy neangažoval arabského muslima. V roce 2016 bylo 19 členů uskupení La Familia obžalováno z pokusu o vraždu.

Nedávno se o této skupině radikálních fanoušků psalo v souvislosti s demonstracemi proti izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi – část fanoušků v ulicích Jeruzaléma napadla pokojně protestující Izraelce, několik jich muselo být ošetřeno v nemocnici.

Nenávidí Araby i židovského mírotvůrce

Na stadionech pak fanoušci Bejtaru občas skandují heslo „Smrt Arabům“, opakovaně také vyvolávali jméno Jigala Amira, krajně pravicového extremisty, který v roce 1995 zavraždil tehdejšího premiéra a mírotvůrce Jicchaka Rabina.

Když ale tým koupil v roce 2018 byznysmen v oboru moderních technologií Moše Hogeg, nechal se slyšet, že se klub vydá novou cestou. Náboženství už podle něj nemělo hrát při rozhodování managementu roli. Hogegovu snahu v boji proti rasismu a xenofobii ocenil i izraelský prezident Reuven Rivlin, který Bejtar vyznamenal.

„Jsem nadšený, že můžu být partnerem tak slavného klubu, o němž jsem tolik slyšel a který sídlí v tak skvělém městě, metropoli Izraele a jednom z nejsvětějších míst světa,“ prohlásil po podpisu smlouvy šejk Hamad. Jeho slova musela Izraelce potěšit - v Jeruzalémě sice sídlí vládní instituce, mezinárodní společenství ho ale jako hlavní město židovského státu neuznává a většina zemí má své ambasády v Tel Avivu.

Vláda Spojených arabských emirátů vydala po normalizaci vztahů s Izraelem prohlášení o tom, že je oddána myšlence vytvoření Palestinského státu, který by měl jako hlavní město východní část Jeruzaléma.

Bejtar oznámil, že sestaví nové představenstvo klubu, v němž se odrazí právě skončená transakce. V představenstvu zasedne investorův syn.

Hogeg hrozil rasistům žalobami. Zabralo to

Nový majitel Bejtaru nešetřil vzletnými slovy. Nákup izraelského klubu je podle něj „plodem míru a bratrství mezi národy“. Bin Chalífa je prý přesvědčen o tom, že „tento krok skrze sport sblíží lidi“.

„Společně dáme dohromady tým, který bude usilovat o nejvyšší příčky a dojde co nejdál… Bejtar, do toho,“ citoval nového majitele server Times of Israel.

Jak se ke vstupu arabského investora postaví členové skupiny La Familia, není zatím jasné. V poslední době se ale zdálo, že Hogeg svůj souboj s rasismem na stadionu vyhrává. Na extremisty zafungovaly dopisy, v nimž jim hrozil žalobou za poškozování dobrého jména klubu.

Nadějný moment přinesl i loňský přestup hráče Aliho Mohameda z Nigeru. La Familia proti němu protestovala kvůli hráčovu muslimskému jménu, i když jde ve skutečnosti o křesťana. Když pak ale vstřelil v černožlutém dresu Bejtaru první gól, tribuny bouřily radostí a fanoušci vyvolávali jeho jméno. Nyní má Bejtar jedinečnou šanci se nálepky extremistického klubu definitivně zbavit.

Reklama

Související témata:

Doporučované