Hlavní obsah

Izraelský ministr školství nenavštíví Polsko kvůli spornému zákonu o holokaustu. Duda slíbil, že ho podepíše

Sporný polský zákon kritizují v Izraeli i USAVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Nový zákon týkající se holokaustu hodlá podepsat polský prezident Andrzej Duda. Zákon hrozí trestem vězení za připisování odpovědnosti za vyvražďování Židů během druhé světové války Polsku. Kvůli němu zemi nenavštíví izraelský ministr školství Naftali Bennett.

Článek

Polský prezident Andrzej Duda se rozhodl podepsat kontroverzní zákon, který hrozí až tříletým vězením za přisuzování odpovědnosti Polákům za zločiny proti lidskosti během druhé světové války. Zákon ještě poputuje k ústavnímu soudu, aby rozptýlil obavy, zda neomezí svobodu slova.

Ustanovení hrozí pobytem za mřížemi až na tři roky za přisuzování odpovědnosti polskému státu za vyvražďování Židů. Zahrnuje i trest za použití termínu „polské tábory smrti” nebo naznačování spolupráce Poláků s nacisty. Zákon prošel parlamentem a nyní čeká už jen na podpis prezidenta Andrzeje Dudy.

Právě kontroverzní zákon stojí za zrušením návštěvy izraelského ministra školství Naftaliho Bennetta. Polské vládě se nelíbí jeho postoj k zákonu. Mluvčí polské vlády Joanna Kopcińská oznámila, že je „přesvědčená“, že obě strany brzo najdou náhradní termín návštěvy. „Budeme o naší společné historii jistě brzo hovořit,“ řekla.

Bennett prohlásil, že je zrušením návštěvy „poctěn“. V Izraeli patří k hlasitým kritikům zákona. „Krev polských Židů volá a žádný zákon ji neumlčí. Polská vláda mou návštěvu zrušila, protože jsem se zmínil o zločinech jejího národa. Jsem poctěn,“ uvedl. Polský zákon kritizují kromě Izraele také Spojené státy a Ukrajina.

Podle Izraele zákon omezuje možnost upozornit na spoluúčast některých Poláků při páchání nacistických zločinů. Nacisté zabili kolem tří z 3,2 milionu polských Židů, tedy zhruba polovinu židovstva, která zahynula za holokaustu. Podle amerického Muzea holokaustu jsou nacisté odpovědní rovněž za smrt nejméně 1,9 milionu nežidovské polské populace.

„Tábory smrti v Polsku postavili a řídili Němci a odpovědnosti za tyto činy se nemohou vyhnout. Avšak mnoho Poláků z celé země pronásledovalo, poskytovalo informace anebo se aktivně podílelo na zabití až 200 000 Židů, a to během holokaustu i po něm. Pouze několik tisíc lidí, Spravedlivých mezi národy, za záchranu Židů riskovalo své životy,“ sdělil Bennett.

Reklama

Související témata:

Doporučované