Hlavní obsah

Informace z jednání vlády: Takto omezuje život v Česku a soudy jsou proti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér a jeho ministr. Pokračují v praxi, kterou nyní nechává Adam Vojtěch u předchůdců prověřit.

Reklama

Ministr Adam Vojtěch nechá prověřit, proč soud jeho předchůdcům zamítá nařízená protiepidemická opatření. V případě zákazu tance a hudby si však nevede o nic lépe než oni.

Článek

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po opětovném nástupu do úřadu kritizoval své předchůdce za vydávání nezákonných opatření proti koronaviru.

Jenže jak redakce Seznam Zpráv zjistila, také Adam Vojtěch při první příležitosti předložil vládě ke schválení nezdůvodněná nařízení, která stejně jako v éře předchůdců obešla transparentní úřední i legislativní postup.

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Konkrétně jde o mimořádné opatření ze 7. června, jímž ministerstvo zdravotnictví dle pandemického zákona od 8. června omezuje provozování služeb, restaurací, maloobchodu a volnočasových aktivit. Provozovatelům a poskytovatelům služeb upravuje podmínky, za kterých mohou být pro veřejnost otevřeny, a diktuje, jaká režimová opatření v podobě testování, rozestupů a respirátorů musí stále při návštěvách obchodů, sportovišť, služeb i veřejných prostor dodržovat.

Resort pod vedením Adama Vojtěcha takto provozovatelům taneční zábavy, diskoték či koncertů povolil po roce a půl otevřít, avšak zároveň zakázal, aby se na diskotékách a v klubech tancovalo nebo aby tam hrála živá hudba (ta mezitím byla od 26. června povolena).

„Dostali jsme se do absurdní situace, že jsme nechali všechny ty diskotéky, všechny ty kluby paušálně zavřít,“ říká ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Pak nám bylo řečeno (Nejvyšším správním soudem, pozn. red.), že to zavřít nesmíme, tak se muselo udělat to, že my sice diskotéku nezakázali, ale nesmí se tam pouštět hudba ani tancovat. Zdůvodnění k tomu my nedostáváme, až na vládě to ministr, hlavní hygienička, náměstci ministra vždycky ústně nějak zdůvodní,“ přibližuje Zaorálek, jak se obvykle na vládě s opatřeními a zákazy pracuje.

Seznam Zprávy postup „prací“ na tomto opatření zdokumentovaly. Ukázalo se, že vzniklo úplně stejně jako ostatní nařízení ministerstva, která Nejvyšší správní soud sériově zamítá a označuje za protiprávní.

Ze zjištění Seznam Zpráv přitom plyne, že návrh mimořádného opatření, které zakazuje tanec, odcházel z kabinetu ministra Vojtěcha na Úřad vlády také epidemiologicky nezdůvodněný. Opět mimo transparentní úřední systém eKlep. A navíc ministerstvo zdravotnictví předložilo vládě ke schválení jiné nařízení, než jaké bylo nakonec po schválení kabinetu vydáno.

Ukazuje to materiál, který dostali členové vlády předtím, než nařízení jednomyslně odsouhlasili. Redakce Seznam Zpráv jej má k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Faksimile návrhu pro vládu, jímž se zakazuje v diskotékách a tanečních klubech tanec a živá hudba.

V bodě VII. tohoto mimořádného opatření se píše, že je v Česku zakázán tanec a produkce živé hudby. Připomeňme, že pro všechny provozovatele diskoték, tanečních klubů, koncertů, restaurací apod. to znamená jediné – mohou mít od 8. června sice otevřeno, ale živou hudbu a tanec návštěvníkům umožnit nesmí.

Na stránkách ministerstva zdravotnictví se však v tomto vládou schváleném mimořádném opatření nakonec objevilo to samé nařízení výrazně jinak.

Ve stejném odstavci, ve stejném bodě VII. se objevuje výjimka. Zákaz tancovaní a produkce živé hudby dle ministerstva zdravotnictví sice platí, ale neplatí to pro akce po pohřbech a pro oslavy na svatbách či při uzavírání registrovaného partnerství. Tam se tancovat smí a živá hudba hrát také může.

Foto: Seznam Zprávy

Výjimka ze zákazu tance, která se nakonec objevila ve finálním opatření na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak se výjimka do nařízení dostala.

„Tato výjimka se diskutovala na vládě při projednávání mimořádného opatření,“ říká ministr Adam Vojtěch a dodává: „Vláda jako celek se na ní shodla, souhlasila s ní i paní hlavní hygienička a my ji zařadili. Výjimka pro svatby a pohřby byla stanovena i v minulém roce s ohledem na významnost těchto událostí v životě lidí a je vykompenzována režimovými opatřeními, která musí účastníci dodržet.“

Jenže režimová opatření, jako jsou například rozestupy, respirátory či testování, platí všude. Podniky dokonce musí vést evidenci osob, které je navštívily. Proč je tancování a živá hudba epidemicky riskantní všude kromě svatebních oslav a pohřbů, na to v odůvodnění nařízení odpověď najít nelze, protože tam není.

„Je to epidemiologicky podloženo,“ říká však Adam Vojtěch. „Zatímco na svatbě či pohřbu je to omezená skupina lidí, která se zná, je tedy následně jednodušší trasování kontaktů nakaženého. Ve veřejných prostorách, jako je restaurace či bar, se potkávají různé skupiny lidí z různých míst, ti lidé se tady točí, a proto je jejich trasování následně mnohem složitější.“

Žádné takové zdůvodnění pro tuto výjimku, které ministr ex post poskytuje, však ve vládou schváleném opatření najít nelze a nepřišlo ani v návrzích na Úřad vlády před jednáním kabinetu. Navíc režimová opatření, jak o nich píše Adam Vojtěch, platí pro všechny společenské akce, kde se shromažďují lidé. Jde o testy, nařízené rozestupy v prostoru, hygienická opatření, která musí provozovatel i návštěvníci dodržovat. Platí tedy i pro účastníky diskoték, tanečních klubů a podniků, kde přitom bylo tancování zakázáno.

„Pokud chcete detaily, obraťte se na hlavní hygieničku,“ napsal nakonec Adam Vojtěch.

Proč smí mít diskotéky otevřeno jen bez tance (a původně i hudby), ale proč tanec při svatebních nebo pohřebních akcích už z epidemického hlediska nikomu nevadí, na to Vojtěch neodpověděl a ani hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ta svůj telefon nezvedala několik dnů a na žádosti o vysvětlení také nereaguje.

Jak se věta o výjimce pro tancování a hudbu na svatbách a pohřbech do nařízení dostala, je záhadou.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice potvrdil, že výjimka opravdu nevznikla debatou odborných úředníků jeho ministerstva, ale brainstormingem na vládě. Vojtěch neodpověděl ani na to, jak je to možné a kdo na vládu s výjimkou přišel – a kdo ji tam prosadil. Připomeňme, že je to ministr zdravotnictví, kdo vládě jednotlivé návrhy opatření ke schválení předkládá.

Podle informací Seznam Zpráv vznikla výjimka na popud ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Ta však redakci informaci nepotvrdila. „Bylo to rozhodnutí vlády a já jsem hlasovala pro,“ odepsala pouze.

Neodpověděla ale na doplňující dotazy, kdo na vládu s touto výjimkou přišel a s jakým odůvodněním tedy pro omezující nařízení ministerstva s ostatními členy vlády hlasovala.

Odůvodnění výjimky pro tancování a hudbu na svatbách a pohřbech stále chybí. Nejvyšší správní soud přitom ministerstvu zdravotnictví výslovně ukládá, že resort zdravotnictví musí svá opatření, jež ovlivňují život veřejnosti, odborně zdůvodňovat. Že nesmí z libovůle zasahovat do práv občanů.

Na vedení ministerstva navíc také přišel v té souvislosti už koncem května i dopis z ministerstva spravedlnosti. Místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek 27. 5. píše ministru Vojtěchovi, že se resort zdravotnictví musí vyhýbat nezákonnostem a rozsudky Nejvyššího správního soudu při vydávání mimořádných opatření důsledně respektovat.

Dopis Jana Kněžínka si můžete projít zde:

Seznam Zprávy zjistily, že návrh celého mimořádného opatření včetně omezení tancování a produkce živé hudby se jako v předchozích případech vyhnul vládním legislativcům a před zasedáním vlády přišel do e-mailu předsedovi vlády Andreji Babišovi. Opět tak do poslední chvíle zůstal skrytý očím úředníků z ostatních ministerstev, jež by před jednáním vlády mohla dokument připomínkovat a upozornit na možnou protiprávnost celého nařízení.

V žádném z usnesení navíc není ani zmínka o tom, že by do mimořádného opatření členové vlády jakkoli zasahovali. Na stránkách vlády je totiž zveřejněno konečné znění textu mimořádného opatření, které ale ministři na stole při jednání vlády neměli.

Zdroje blízké Úřadu vlády a ministerstvu zdravotnictví říkají, že příklad zákazu tance ukazuje, že právní a úřední aparát ministerstva stále jen netransparentně a formálně administruje to, co mu je nařízeno, aby administroval a odůvodňoval.

Adam Vojtěch po svém opětovném nástupu na post ministra zdravotnictví přitom sliboval, že netransparentní a protiprávní vydávání mimořádných opatření napraví. Dokonce, jak o víkendu prozradil v televizi, nařídil interní audit na útvaru legislativního náměstka Radka Policara, aby se vyšetřilo, kdo všechno se podílel na opatřeních, která soud posléze shodil jako nezákonná.

„Já to chci mít celé zmapované na papíře, kdo co rozhodoval apod., kdo je zodpovědný,“ napsal Adam Vojtěch redakci Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované