Hlavní obsah

Jak bezpečně nakupovat a objednávat donášku: hlavně na nic nesahat a mít svůj talíř

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Při nakupování během pandemie je nejlepší se ničeho nedotýkat.

Reklama

Článek

Andrej Babiš chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dní. V Česku je už 11 vyléčených pacientů, britský premiér Boris Johnson má pozitivní test na koronavirus a epicentrum nákazy se přesunulo do USA. Tady je to nejdůležitější, co se kolem koronaviru v pátek semlelo.

Lékaři ohlásili, že stav nakaženého taxikáře se po podání léku remdesivir zlepšil a pacient byl odpojen z mimotělního oběhu. Podle přednosty kliniky anesteziologie VFN Jana Bláhy to ovšem neznamená, že je z nejhoršího venku. Radim Nencka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR je nicméně ohledně remdesiviru optimistický.

Od pondělí se začne v Jihomoravském kraji testovat chytrá karanténa. Namísto plošných opatření počítá s rychlým izolováním nakažených za pomoci armády a moderní technologie. Pokud zafunguje, rozšíří se od Velikonoc na zbytek Česka.

Nákaza novým typem koronaviru dostihla zatím nejvýše postaveného světového politika - britského premiéra Borise Johnsona. Kabinet chce řídit prostřednictvím videokonferencí z izolace v londýnské Downing Street. Personál mu bude nechávat jídlo a vládní dokumenty za dveřmi. Pozitivní test má i britský ministr zdravotnictví.

Dvě ženy z domova pro seniory v pražské Michli zemřely po nakažení koronavirem, několik dalších nakažených seniorů bylo převezeno do Nemocnice Na Bulovku. Senioři by měli být nejvíce chráněni, ale ze zjištění Seznam Zpráv plyne, že tomu tak zdaleka není. Naopak.

Fungování českých nemocnic je pro zvládnutí koronavirové krize zásadní. Proto mění pracovní režim – zdravotníci jsou zpravidla rozdělováni do týmů, které se střídají a vzájemně nesmí přijít do styku – a nově také musí pacienty „třídit“ ještě přede dveřmi.

Ministryně financí Alena Schillerová ve čtvrtek vysvětlovala, proč podnikatelé nemůžou čekat odškodnění za obchody, restaurace a živnosti zavřené kvůli koronaviru. Podle advokátů ale ministryně jen nepříliš šikovně žongluje s paragrafy.

Zatímco smrtnost na COVID-19 se v Itálii vyšplhala už na 9,26 %, Jižní Korea má s devíti tisíci případy a 126 úmrtími letalitu na hodnotě 1,4 %. Korea má totiž náskok a její čísla pokrývají mnohem delší časový úsek než u většiny zemí. Také pomáhá kapacita místního zdravotnictví, které zvládne až 20 tisíc testů denně.

Nejdřív to byla ochranná maska z PET lahve, potom respirátor z 3D tiskárny a nejnověji celoobličejová maska pro zdravotníky. ČVUT přineslo v řádu týdnů několik vynálezů, které pomáhají v boji s koronavirem.

Po třech měsících už není na prvním místě žebříčku zemí nejzasaženějších koronavirem Čína, novým epicentrem jsou Spojené státy. A Čína v propagandistických materiálech dokonce nyní ukazuje právě na USA jako na původní zdroj nákazy. A trochu blíž k nám: koronavirová epidemie je pro maďarského premiéra Viktora Orbána mimo jiné příležitostí, jak utáhnout šrouby.

Jiný pohled

Práce z domova, nezbytné videohovory a pracovní konverzace na Slacku nebo Teams přinášejí nové situace i novou etiketu. Tady je pár užitečných rad pro přežití v pracovních konverzacích: buďte struční, neunikejte do nepracovních témat, dejte jasně vědět, kdy jste a nejste na příjmu, omezte zakládání nových skupin a přesouvání do jiných aplikací a hlavně – raději si po sobě všechno dvakrát přečtěte.

Jak si teď obstarat potravu bez nebezpečí, že si přinesete domů i koronavirus? BBC sestavila praktický návod, jak minimalizovat riziko během nákupu v supermarketu, při objednávání jídla domů i vyzvedávání obědů v restauraci na rohu. Základ je ale pořád stejný: mýt si ruce, na nic moc nesahat (hlavně na obličej) a dovezené jídlo si vychutnat nejlépe ze svého nádobí.

A protože doma ještě nějakou chvíli budeme, je tu obvyklý tip na závěr. Pokud tedy nemáte už tak práce nad hlavu, můžete se zkusit naučit háčkovat, péct chleba, používat frázová slovesa v angličtině nebo programovat. Spoustu přívětivých kurzů pro začátečníky zdarma najdete na Code Academy, české online kurzy nabízí organizace Czechitas – ta sepsala i tipy, kde se v IT můžete dovzdělat dál.

To je až do pondělka všechno. Jestli ještě nejste přihlášeni k odběru našeho speciálního newsletteru, je to otázka pár kliknutí. Buďte zdrávi.

Reklama

Doporučované