Hlavní obsah

Spotřeba alkoholu vypovídá i o tom, jak jsou tu Češi štastní, odmítá strategii vlády pro boj s drogami Pirát Bartoš

Jarmila Vedralová, ředitelka vládního odboru protidrogové politiky, vs. předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Prevence víc do popředí, represi není vhodné přitvrzovat,” shrnuje v Duelu strategii státu k drogové politice Jarmila Vedralová, ředitelka vládního odboru protidrogové politiky. „Ta strategie, to je skoro takový mrtvý dokument, chybí tam vize,” cupuje naopak dokument předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

V užívání drog jsou Češi přitom „mistři”. Ve spotřebě alkoholu na hlavu jsme druzí, v podílu injekčních uživatelů drog druzí. Mezi kuřáky jsme osmí a mladí Češi jsou na špici v konzumaci marihuany.

Míra intenzivního užívání alkoholu je vysoká a neklesá, míra užívání konopí vysoká, injekční užívání drog nadprůměrné, zkušenosti s hazardem rostou, jen kuřáků ubývá. Východiska pro protidrogovou strategii na příštích devět let jsou neradostná.

Češi a drogy.

Nový dokument nastiňuje, jaké karty chce stát v boji s návykovými látkami použít. Zaměří se na dostupnost alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Odradit lidi od pití má zvýšení spotřební daně na lihoviny přibližně o 13 %.

Právě zvýšení ceny má na spotřebu prokazatelný efekt. Výrobci a dovozci tvrdého alkoholu ale varují, že zdražení lidi od pití neodradí, ale posílí černý trh.

„Teď aktuálně připravujeme změnu reagulace reklamy alkoholických nápojů. Moje vize je, aby v místě prodeje reklamy alkoholických nápojů došlo k omezení,” odhaluje další strategie Vedralová.

Spor o zuby protidrogové strategie

Podle Pirátů je strategie zastaralá a bezzubá, nepočítá s posílením rozpočtu na prevenci. A nereaguje na turbulentní vývoj ve světě ohledně uvolňování pravidel pro užívání konopí. Ivanu Bartošovi tam také chybí konkrétní čísla, o kolik chce stát spotřebu navykových látek snížit.

To Vedralová odmítá. „Mě by spíš zajímalo, jaké zuby by si tam Bartoš představoval, nebo jak by měla vypada ta bezzubá strategie? My vizi určitě máme. Máme tam i novou oblast – a to jsou sociální sítě. Začíná se to jevit jako problematické a my už na to reagujeme,” brání svoji práci koorodinátorka. Procentuální vyjádření zatím nemá, sama prý ale bude ráda za jakýkoliv pokles. Konkrétnější podle ní bude akční plán, který stát chce mít hotový do zaří.

„Tady se nejede tou cestou, kde by se oslabovala ta část, která je represivní,” nesouhlasí ani tak s Vedralovou Bartoš.

Anketa

Jaká strategie podle vás zabírá v boji proti drogám?
Represe
8,6 %
Prevence
13,8 %
Mix obojího
23,5 %
Žádná
54,1 %
Celkem hlasovalo 1765 čtenářů.

Pirátský návrh na legalizaci malého množství marihuany pro vlastní spotřebu loni odmítla vláda. V současné době užívají marihuanu v Česku statisíce lidí. Tresty jsou za to poměrně vysoké, v praxi je ale nikdo nevymáhá.

Bartoš: Touha lidí po změně vědomí závisí na stavu společnosti

Podle Bartoše je přístup k návykovým látkám v Česku pokrytecký. „Společenské dopady užívání alkoholu v České republice jsou obrovské, lidé za volantem s alkoholem, násilí, trestná činnost, ale tváříme se , že je to v pořádku, že to patří k naší tradici, těch pět piv před spaním? Na druhou stranu konopí je démonizované,” řekl v Duelu Bartoš.

Vedralová tvrdí, že i ona se chce zaměřit na rizika ohledně užívání alkoholu. „Ty dopady to má. Chceme to změnit zvyšováním informovanosti, budeme upozorňovat na rizika,” vyjmenovává v Duelu.

„Touhla lidí měnit nějakým způsobem svoje vědomí, což je v České republice nejčastěji alkoholem, je přece přímo daná tím, v jaké společnosti žijeme, spotřeba je daná tím, jak štastní lidé žijí v Česku,” pustil se do snahy vlády zvedat ceny alkoholu Bartoš. Podle něj je namístě i společenská změna.

Reklama

Doporučované