Hlavní obsah

Jak dál s ministerstvem kultury, audity Evropské komise v Senátu a Corbyn chce svrhnout premiéra Johnsona

Polední zprávy ze středy 15. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:40 – Šmarda: Nebudu teatrálně odstupovat

Šikany ze strany ANO a prezidentské kanceláře už je dost, teatrálně odstupovat od kandidatury nebudu. Tak se dnes Seznamu vyjádřil kandidát sociální demokracie na ministra kultury Michal Šmarda poté, co ho prezident Miloš Zeman odmítl ve středu jmenovat ministrem kultury a po premiérovi teď žádá jméno nového kandidáta.

„Já tomu vyjádření úplně nerozumím, protože jsem přesvědčen, že sociální demokracie splnila všechny podmínky, které postupně pan premiér a pan prezident dali proto, abychom mohli vyměnit ministra, který reprezentuje sociální demokracii,“ řekl Seznamu Šmarda. „V tuto chvíli skutečně nevím, jaký bude další postup.“

1:30 – Co dál s ministerstvem kultury

Poslanec za KDU-ČSL Marian Jurečka bude usilovat o svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které by poslanci projednali senátní podobu ústavní žaloby na prezidenta.

„Obávám se, že tento pokus je odsouzen k nezdaru. Protože většina ve Sněmovně stojí na straně Andreje Babiše a ještě spíše – na straně Miloše Zemana,“ okomentoval aktuální politické dění šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo.

Má za to, že jsme svědky konce koaličního kabinetu ANO–ČSSD. „Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že na post ministra kultury nebude navrhovat nikoho jiného než Michala Šmardu. V tu chvíli je to celkem zjevný konec koalice. Myslím, že s tím všichni už tak nějak počítají,“ říká Šídlo. „Není to konec této Babišovy vlády, ale konec účasti sociálních demokratů v této vládě.“

Co se dá čekat dál? Dostane Andrej Babiš od prezidenta bianco šek, aby si po odchodu ministrů za ČSSD doplnil vládu podle svého? „To očekávám. Stejně jako očekávám, že se opozice pokusí vyslovit Babišově vládě nedůvěru. Nicméně je zjevné, že na to nemá 101 hlasů. Andrej Babiš teď efektivně kontroluje polovinu Sněmovny, navíc s pomocí prezidenta Zemana fakticky ovládá jak komunistickou stranu, tak Okamurovy poslance. Andrej Babiš může být klidný.“

3:59 – Ústavnost současné situace

Prezident se pohybuje za hranicí ústavy, řekl ve Výzvě ústavní právník Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Má za to, že prezidentův argument, že Michal Šmarda nemá kompetence funkci vykonávat, je nedostatečný. Protože vláda není odborný orgán.

„Tím, kdo sestavuje vládu, je premiér. Prezident má podle ústavních formulací a zvyklostí určitou míru možností, řekněme, konzultovat. Má možnost sejít se s kandidátem na ministra. Ale na konci je stejně povinnost jej na návrh premiéra jmenovat. Pokud by náhodou nezjistil něco ve smyslu, že by se jednalo o nějakého kanibala. Zločince, který je těsně před usvědčením. Analfabeta. Ale nic takového tady není,“ uvedl Jan Kudrna.

Celou Výzvu s Janem Kudrnou najdete zde:

4:57 – Senát jednal o bruselských auditech

Senát chce získat předběžné auditní zprávy o případném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše přímo od Evropské komise. Dopisem ji o oba zatím předběžné dokumenty požádá šéf zvláštní senátní komise k auditům Zdeněk Nytra.

„Důvod tohoto dopisu je takový, že tuzemská ministerstva odmítla žádost senátorů, aby jim poskytla předběžné auditní zprávy Evropské komise. Ministerstva senátorům vzkázala, že tak neučiní, protože je prý EK zavázala k mlčenlivosti,“ připomněla reportérka Seznamu Veronika Neprašová, která jednání v Senátu na místě sledovala. „Šéf senátní komise Nytra je hodlá odeslat bezodkladně. Tak aby případná odpověď dorazila ještě před příštím jednáním komise. To je svoláno na 3. září.“

Neprašová dále upozornila, že na jednání komise dorazil generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán. SZIF už – na základě předběžných auditních zpráv – pozastavil vyplácení dotací pro firmy z Babišova impéria. Senátoři se proto Šebestyána ptali, zda je, či není premiér Babiš ve střetu zájmů. „Řekl jsem, že z pohledu našeho názoru, to znamená názoru fondu, jsme nedospěli k prokázání střetu zájmů. Ale s respektem k názoru (Evropské) komise jsme pozastavili platby, jak jsme informovali, a celou záležitost dále řešíme s Evropskou komisí,“ řekl Šebestyán novinářům.

7:28 – Senioři mají problém s bydlením

Přestože průměrný důchod od ledna vzrostl o 900 korun, Rada seniorů hlásí problém. Jednorázové navýšení nestačí ve větších městech na to, aby vyrovnalo rostoucí náklady na bydlení. Problém mají zejména senioři, kteří platí nájem.

Tiskovou konferenci Rady seniorů jsme přenášeli živě:

9:47 – Corbyn chce svrhnout premiéra Johnsona

Británie by měla najít cestu k odchodu z Evropské unie s dohodou za každou cenu, tvrdí šéf britských labouristů Jeremy Corbyn. Nebude prý nečinně přihlížet tomu, jak Boris Johnson zemi z Unie vyvede k 31. říjnu i za cenu tvrdého brexitu. Corbyn teď shání podporu pro vyslovení nedůvěry vládě Borise Johnsona, poté by chtěl prosadit nové referendum.

11:45 – Kuriózní přistání bez obětí na životech

Po střetu s ptáky přistálo nouzově u Moskvy letadlo do kukuřičného pole. Na palubě bylo více než 230 cestujících. Asi dvě desítky z nich utrpěly středně těžká zranění a byly převezeny do nemocnice. Stroj, který odstartoval z letiště Žukovskij a mířil do krymského města Simferopol, se krátce po startu srazil s hejnem racků. Pilotům se podařilo přistát i se zataženým podvozkem a hořícím motorem.

Reklama

Doporučované