Hlavní obsah

Jak správně vydezinfikovat roušku

Foto: Profimedia.cz

Textilní roušky - ilustrační foto.

Reklama

Jak správně vydezinfikovat roušku, aby byla stále účinná a zbavili jste ji všech virů a nečistot?

Článek

Rouška se v posledních měsících stala součástí našeho života. Ústenky mají spoustu příznivců, ale i odpůrců, každopádně vláda v létě rozhodla, že se roušky vrátí do některých vnitřních prostorů od 1. září. Od čtvrtka 10. září platí povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách budov.

Jak vydezinfikovat roušky?

Roušky můžeme rozdělit na dva druhy - jednorázové a textilní.

Jednorázové roušky

Jednorázové roušky jsou vhodné, jak z názvu vypovídá, na jedno použití. Při opakovaném používání nemusí být jejich účinnost stoprocentní. Životnost jednorázové roušky se pohybuje zhruba okolo dvou až čtyř hodin, záleží samozřejmě také na zadýchání a zvlhnutí roušky, pak může být její životnost výrazně kratší. Jednorázové roušky nejsou navrženy pro opakovaná použití.

Použitou roušku opatrně sundejte z obličeje za gumičky, vhoďte do odpadu a následně si pečlivě umyjte nebo vydezinfikujte ruce.

Textilní roušky

Většina lidí dává přednost rouškám textilním, které jsou z bavlny a jsou vhodné, narozdíl od jednorázových roušek, k opakovanému použití. Před opakovaným použitím musíte textilní roušky důkladně sterilizovat, a to buďto vyvařením, nebo vypráním.

Při vyvařování musí být rouška zcela ponořena ve vodě a projít varem minimálně po dobu pěti minut, nevadí ani déle. Roušky by měly ve vodě vychladnout, následně je třeba je usušit a přežehlit.

Roušky je možné také vyprat v pračce, na 60 °C na minimálně 30 minut odděleně od ostatního prádla. Po vyprání roušky přežehlete napařovací žehličkou, pokud ji nemáte, tak na tu nejvyšší možnou teplotu vaší žehličky.

Jak roušky skladovat?

Člověk infikovaný koronavirem, který nosí roušku pořád i v domácnosti, aby nenakazil ostatní, musí nakládat s použitou rouškou jiným způsobem. Uzavřít použitou roušku do uzavřené krabice nebo sáčku a následně se likviduje jako nebezpečný odpad.

Pokud čekáte s vyvařením nebo vypráním, až se nashromáždí více roušek, uzavřete je opatrně do sáčku.

Čisté vyprané nebo vyvařené roušky by neměly být volně na vzduchu. Uložte je do uzavíratelné vydezinfikované krabice, nebo je vložte jednotlivě do uzavíratelných sáčků.

Reklama

Doporučované