Hlavní obsah

Jak dopadl Faltýnkův obraz za milion? Ležel celé měsíce v ústraní, kupec ho ani nerozbalil

Brněnský podnikatel Libor Hledík chtěl koupí Faltýnkova obrazu pomoci škole pro hendikepované děti.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu pátrali, kde skončily tři obrazy z aukce díla amatérského malíře z hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Článek

Z prosklené kanceláře moderního polyfunkčního domu je výhled přímo do rozkvetlého Tyršova sadu v Brně.

„Někde tady měl svůj štáb švédský generál Lennart Torstenson při obléhání Brna. Proto dal i jméno tomuto domu,” říká v jeho prostorách majitel společnosti Trade Fides Libor Hledík, jehož zaměstnanci hlídají Národní galerii, hrady a zámky, ale také vojenské muniční sklady.

Pětapadesátiletý Hledík má však kromě podnikání ještě jednu vášeň. „Pětatřicet let sbírám obrazy,” pokyvuje ve své kanceláři vyzdobené „krajinkami” a sochami.

K více než tisícovce artefaktů v jeho sbírce přibyl mezi impresionisty a kubisty loni v červnu další kus – na aukci jen pro zvané koupil v pražském Karlíně abstraktní akryl od amatérského malíře Jaroslava Faltýnka, jinak též pravé ruky Andreje Babiše a prvního místopředsedy vládního hnutí ANO.

Za barvitý abstraktní kousek zaplatil Libor Hledík milion korun.

A přece na zdech jeho kanceláře ani na chobách moderní budovy Faltýnka nenajdete.

Druhý muž hnutí ANO má své obrazy i ve Sněmovně. Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Libor Hledík dobře ví, že obraz vymalovaný předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO milionovou hodnotu nemá. „Je to nesmysl, to vědí všichni, včetně pana Faltýnka. Kdybych šel někde kolem galerie a on tam visel, koupím ho třeba za 25 tisíc,” říká.

Však také obraz ležel osm měsíců uložen v depozitáři, až kvůli návštěvě reportérů Seznamu ho Libor Hledík rozbalil.

„Je takový barevný, hravý. Vidím v tom také trochu odraz dnešní rychlé doby. Možná někdy pan Faltýnek přijde naštvaný ze Sněmovny, potřebuje se odreagovat a nakreslí obraz,” přemítá Libor Hledík, co mohlo být inspirací k tvorbě na abstraktním kousku.

„Vidíte ptáky? Hodně žluté barvy. Třeba chtěl znázornit politiky v řepkovém poli,” vtipkuje kupec. „Asi to není obraz, který by visel v Národní galerii, ale mně se líbí,“ říká. „Třeba si ho jednou někam pověsí některé z mnoha mých dětí či vnoučat.”

V zasedačce Penty

Na zmíněné aukci v karlínské Hauch Gallery koupili manažeři ze světa podnikání a státních společností od Jaroslava Faltýnka celkem tři obrazy.

Vedle Libora Hledíka je majitelem dalšího z nich osmý nejbohatší Čech Marek Dospiva, který zaplatil 180 tisíc a nechal svůj kousek pověsit v sídle společnosti Penta na pražské Florenci. „Obraz visí v jedné z našich zasedacích místností,” potvrzuje Seznamu mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Osud třetího prodaného obrazu? „Nevím,” říká dnes jeho autor Jaroslav Faltýnek na dotaz, zda ví, kde je jeho poslední vydražené dílo. Podle zjištění Seznamu se na koupi podílel jeden z tehdejších manažerů státní dopravní společnosti, který to nedlouho po aukci přiznal, ale později svůj podíl na koupi zpochybnil.

Účastnící aukce i autor obrazů hovoří o tom, že utržené peníze šly na pomoc prostějovské škole Jistota, která vyučuje handicapované děti několika věkových kategorií. Její ředitelka Marie Turková akci v Hauch Gallery spolupořádala.

„Šel jsem na aukci s tím, že milion utratím,” říká podnikatel Libor Hladík. Na námitku, že zaplatil milionovou částku za obraz, o němž sám říká, že má mnohonásobně nižší hodnotu, má odpověď. „Bylo mi v podstatě jedno za co. V tombole si také nekupujete lístky, abyste vyhráli hlavu divočáka, ale víte, že peníze pak na něco půjdou,” popisuje své úmysly.

Proč milion nedaroval škole rovnou, vysvětluje s úsměvem. „Tato forma mi přišla zábavná. Chtěl jsem školu zviditelnit, pomoci. Darování je u nás v republice komplikované, musí se danit, tak jsem to propojil s mou zálibou,” říká.

Milionová částka, kterou na Faltýnkově aukci utratil, má podle jeho slov pomoci s opravami některých budov školy, které jsou v dezolátním stavu. „Paní ředitelka mě informuje,” ujišťuje.

Marie Turková Seznamu řekla, že za peníze se v současné době opravuje fasáda školní budovy. „Do konce května bude dokončená,” doplnila s tím, že všechny peníze byly získány na základě darovacích smluv.

O jakou částku nakonec celkově šlo, však neupřesnila. A zatím to neuvedla ani škola, protože ještě nezveřejnila výroční zprávu za loňský rok.

Reklama

Doporučované