Hlavní obsah

Jak fotbalové kluby šetřily na platech hráčů? Berou již nyní plnou mzdu?

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová krize donutila kluby šetřit na platech hráčů. Jak je to nyní?

Reklama

Pandemie český fotbal zasáhla silně nepřipravený, a kluby tak musely na krizi reagovat snížením platů vlastních hráčů. O nejvíc peněz asi přišli slávisté. Jak je to s platy nyní?

Článek

Pandemie koronaviru na začátku března zastavila veškeré sportovní či kulturní akce všude ve světě. Na to nikdo, včetně fotbalových klubů, nebyl připravený a hledala se rychlá a efektivní řešení, kde ušetřit. Fotbalové kluby v Česku tak po vzoru i těch největších týmů v zahraničí musely v době přerušení ligové soutěže zatáhnout za ruční brzdu a šetřit, kde se dalo.

Jako první se minimalizovaly ty nejméně potřebné investice či výdaje. Druhý krok již byl složitější, ale velmi potřebný. Kluby se musely s hráči dohodnout na snížení mezd, jež jsou pro rozpočet největší zátěží.

Platy se snižovaly v téměř všech současných klubech nejvyšší soutěže, včetně nováčků, již minulou sezonu ještě hráli 2. ligu. Minimálně dočasné zmenšení měsíčních odměn tak bylo téma i u těch nejbohatších klubů, včetně Slavie, Sparty či Viktorie Plzeň.

„K dočasnému snížení základního platu hráčů prvního mužstva došlo v dubnu v průběhu přestávky, kterou způsobila pandemie. Konkrétně došlo mezi hráči A-týmu a vedením k dohodě o snížení základní složky platu o 20-30 procent s ohledem na výši platu,“ přiblížil Seznam Zprávám ředitel komunikace pražské Sparty Ondřej Kasík.

O stejnou část platu pak po dohodě s vedením přišli i hráči plzeňské Viktorie. Slávisté se museli vzdát dokonce více než třetiny vlastní měsíční mzdy.

V procentech se poté platy snižovaly i v ostravském Baníku, Mladé Boleslavi, olomoucké Sigmě, Zlínu či Opavě. „Základní platy byly sníženy od 30 procent v závislosti na druhu vykonávané činnosti,“ doplnil Jan Šimek za SFC Opavu.

Oproti tomu Jablonec, Karviná nebo nováček soutěže Zbrojovka Brno se domlouvaly individuálně s jednotlivými hráči. „Šlo o poměrné snížení platu hráčů a členů realizačního týmu, který je odvislý od výše fixní části měsíční výplaty,“ řekl Seznam Zprávám Adam Januszek, tiskový mluvčí MFK Karviná.

Výjimky v nejvyšší lize tvoří, co se snižování platů týče, tři týmy. Liberec, Bohemians 1905 a Slovácko totiž k šetření na platech hráčů či zaměstnanců nesáhly.

„V Bohemce jsme se maximálně snažili najít cesty a případně úspory jinde než na platech zaměstnanců a hráčů. K jejich snížení jsme tedy nepřistoupili,“ vysvětlil ředitel komunikace Bohemians Praha 1905 Petr Koukal.

„Náš klub ke snížení platu zaměstnanců nesáhl. Čekali jsme, jak celá soutěž dopadne. Náš tým odehrál všechny zápasy, které odehrát měl, a tudíž i odměna hráčů a zaměstnanců nebyla nijak krácena,“ sdělil Seznam Zprávám za 1. FC Slovácko tiskový mluvčí Marek Jurák.

V Teplicích bylo snižování platů na individuálním zvážení každého hráče či zaměstnance klubu. „Co se týče zaměstnanců, tak snížení platu se týkalo pouze těch, kteří byli doma v době prvotní největší krize. Ti měli snížený plat na 60 %. U zbylých spolupracovníků, hráčů, realizačních týmů toto nechal klub na nich, zdali chtějí ke snížení přistoupit či nikoliv. Bylo to vyloženě na individuální bázi,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Martin Kovařík, tiskový mluvčí FK Teplice.

Kluby se ke snížení základních platů rozhodovaly v době, kdy soutěž byla přerušená a nevědělo se, zda se vůbec bude dohrávat. S obnovením ligové soutěže se tak kluby vrátily k plnému plnění smluv. „Hráči a zaměstnanci měli snížený plat do 30. června. Od té doby už opět pobírají 100procentní  plat,“ uvedl například zástupce Opavy pro komunikaci s médii Jan Šimek.

Před začátkem nové sezony tak hráči všech klubů Fortuna:Ligy oficiálně pobírají plat v plné výši. Vzhledem k dohrání soutěže nepřišli ani o bonusy za odehraná utkání či individuální úspěchy. „S odehranými zápasy souvisejí prémiové složky hráčských odměn. Dohrání soutěže tedy mělo vliv na výši plnění,“ potvrdil Seznam Zprávám Petr Koukal, ředitel komunikace pražských Bohemians.

Dohrání soutěže, jistý postup do Evropy a finanční stabilita nakonec umožní vedení pražské Slavie, aby hráčům část platu, o kterou přišli, doplatilo. „V této chvíli je jasné, že postoupíme minimálně do základní skupiny Evropské ligy. Samotná postupová částka za účast ve 4. předkole Ligy mistrů je v současné chvíli 5 milionů eur. Za postup je nejnižší možný bonus 3 miliony eur. Musím říct, že se nám daří. Finanční plán přeplňujeme ve všech ukazatelích, bez výjimky. Hráčům tak vrátíme 100 % jejich solidarity ze začátku krize,“ uvedl na předsezonní tiskové konferenci předseda představenstva SKS Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Doporučované