Hlavní obsah

Jak jsem hledal práci. A našel, protože mám průmyslovku

Firmy se snaží na veletrhu práce lákat na benefity.

 

Reklama

Reportér Seznam Zprávy se vydal na veletrh pracovních příležitostí a zjišťoval, zda by se uplatnil i jinak než jako novinář.

Článek

V atmosféře právě oznámené rekordně nízké nezaměstnanosti se na pražském Výstavišti konal veletrh práce Jobs Expo. Nesl se ve znamení velkého hladu po nových pracovnících.

Nejnovější data o nezaměstnanosti jen potvrzují dlouhodobý trend, že jsou to právě uchazeči, kteří si mohou vybírat mezi volnými pozicemi. V únoru úřady práce evidovaly více než 140 tisíc neobsazených pracovních míst.

Sledujete studio Seznam Zpráv, věnované dalšímu poklesu nezaměstnanosti na 5,1 procenta:

Nezaměstnanost dál klesá. Jak na to reagují firmy?

„Lákáme potencionální kolegy na to, že mohou být u toho, když vzniká unikátní skleněná instalace,“ říká Jiří Fiala, personální ředitel firmy Lasvit. Ta se zaměřuje na výrobu zakázkových designových svítidel. Nejvíce shání obchodníky, kterým firma dává možnost působit na lukrativních trzích v zahraničí.

Dopravce Arriva hledá v Česku okolo 150 řidičů autobusů, ale i mechaniky. Firma nabízí, že novým zaměstnancům zaplatí autoškolu. „Pokud k nám nastoupí řidič autobusu, který už má hotový řidičský průkaz skupiny D, tak mu nabízíme 10 tisíc korun ke mzdě,“ říká Lucia Kunešová, personální ředitelka Arriva.

Personalisté se snažili oslovit zejména mladé lidi, kteří na veletrh přišli, na zajímavou náplň práce a skloubení pracovního a osobního života.

Mimo záznam se ale i zde ukázalo, že v Česku panují předsudky. Horší pozici na trhu práce mají zejména lidé nad 50 let a ženy po mateřské dovolené.

Podívejte se, co radí expertka lidem nad 50, aby si našli práci:

Nezaměstnanost lidí nad 50: Nepřiznávejte věk v životopisech.

Reklama

Doporučované