Hlavní obsah

Jak může pouliční lampa zachránit život? Tenhle tip v nouzi vážně oceníte

Z dílny tvůrců Honest Guide? Tohle tříminutové video vám může v nouzi zachránit život. Pusťte si ho, ať se dozvíte jak.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pokud se ocitnete v nouzi, díky této jednoduché vychytávce můžete okamžitě navést složky záchranného systému, aby vás lokalizovaly. Podívejte se na video.

Článek

Nikdy nevíte, kdy se ocitnete v nouzové situaci. Důležité je zachovat klidnou hlavu a srozumitelně komunikovat. Co když se ale něco stane a vy zrovna netušíte, kde se nacházíte? Zapomeňte na GPSku, v Praze máme něco mnohem lepšího - LLSku - Lampový Lokalizační Systém. A funguje dokonale. O co jde?

Na každé lampě naleznete malý plechový štítek s šesticiferným kódem. Ten když nadiktujete záchranným složkám (záchrance, hasičům nebo policii), budou vás schopné dokonale lokalizovat s maximální přesností.

Tajemství štítků na lampách odhaleno - jsou součástí dokonalého systému LLS.

Zdánlivě náhodný mix čísel má svoje pravidla - první číslo označuje, o jakou městskou část se jedná. Číslo „1“ na začátku tak značí „Prahu 1“, číslo „5“ pak „Prahu 5“ a tak dále.

Systém LLS přitom nefunguje jenom v Praze, využívají ho i další města. V takovém případě je štítek tvořen šesticí znaků, přičemž první dvě písmena zpravidla označují název obce.

Co když se ale lampa nachází v malých uličkách a nemá sloup?

Nebojte, i tak má lampa vždy svoje číslo někde poblíž, například na elektrických dvířkách.

I když lampa nemá sloup, své označení má.

Pokud toto malé „tajemství“ pražských lamp znáte a plácáte se do čela, že to přece musí vědět každý, rádi bychom vás vyvedli z omylu. Že povědomí o identifikačních cedulkách není celoplošné, dokazuje například i skutečnost, že mnohdy ve městě narazíte na přetřené štítky. Majitelé budovy si tuto funkci neuvědomují, a tak je často omylem přetřou.

Přetřený identifikační štítek - ne všichni totiž tuší, že štítky mají nějakou funkci, a tak je prostě překryjí.

Stejně tak se často v průběhu předvolebního klání stává, že štítky na lampách překryjí reklamy kandidátů politických stran, které lampy olepují.

Pokud chcete vidět jedinou lampu na světě, která svítí vzhůru (jedná se o umělecké dílo uznávaného českého umělce Krištofa Kintery), nebo jak vypadá plynový systém lamp na Karlově mostě, (ano, tamní lampy jsou skutečně plynové, a mostem tak vede plynovod), pusťte si naše video v úvodu článku.

Doplnění:

Po zveřejnění článku jsme byli opraveni, neb ve videu nepřesně uvádíme, že neexistuje veřejná mapa všech lamp. Existuje a je k nalezení na této adrese zjisti.si/zarizeni.

Reklama

Doporučované