Hlavní obsah

Jak policie vyšetřovala podezření z únosu premiérova syna

Nejvyšší státní zástupce Zeman vydal pokyn k prověření informací o únosu premiérova syna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve stejné době, kdy policie rozhodla o trestním stíhání Andreje Babiše, jeho dětí, manželky a spolupracovníků a začala chystat jejich výslechy, jeden z hlavních aktérů příběhu zmizel. Andrej Babiš mladší. Vypátrali jej reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří jej vyzpovídali v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Článek

Premiérův syn Andrej dnes tvrdí, že byl loni na podzim proti své vůli odvezen na Krym. „Já jsem to nazval únosem i v e-mailu policii,“ potvrdil nyní reportérům Seznamu.

Případem zmizení Andreje Babiše mladšího se před pár měsíci policie skutečně zabývala. Detektivové ale nakonec kauzu odložili s verdiktem, že se žádný trestný čin nestal. Tento závěr aktuálně potvrdila policejní mluvčí Andrea Zoulová: „Policie přijatý podnět tehdy prověřovala, kdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná.“

Jenže – jak nyní uvedl sám premiérův syn – policisté případ uzavřeli, aniž jej k tomu vyslechli. „Nevypovídal jsem,“ přišlo z e-mailu Andreje Babiše juniora.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto vydal pokyn k prověření informací o únosu premiérova syna. „V části reportáže týkající se podezření ze zbavení osobní svobody či možná únosu – to je věc právního výkladu – jsem vydal příslušný pokyn, aby byl Městským státním zastupitelstvím v Praze vydán podnět k prověření této informace. A to právě proto, že v reportáži zazněly informace, které mohou být nové. Musím říct, že v rámci tohoto prověřování se orgány činné v trestním řízení neobejdou bez výslechu pana Babiše mladšího,“ uvedl Pavel Zeman pro Seznam.

Vše začalo e-mailovým vzkazem

Policejní vyšetřování odstartoval už skoro před rokem e-mailový vzkaz, který dorazil na kriminalistický ústav z Ukrajiny. Stálo v něm, že pisatele kdosi drží na okupovaném území Krymu proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce.

Jako autor vzkazu byl v e-mailu uvedený Andrej Babiš junior. Ačkoli Čapí hnízdo vyšetřuje centrála pražské policie, kauzu e-mailu dostali překvapivě na stůl kriminalisté z obvodního ředitelství policie pro Prahu 1.

Ti zjistili, že e-mail byl s nejvyšší pravděpodobností odeslaný z mobilního telefonu, který skutečně používá premiérův syn.

Policie proto následně kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku.

Místo rozhovoru se ale nakonec kriminalisté spokojili s fotografií premiérova syna s jeho matkou (miliardářovou první ženou) z Bratislavy. Jako důkaz, že je fotka aktuální, drželi v ruce časopis s příslušným datem.

Přímý dotaz, zda detektivové s Andrejem Babišem juniorem skutečně vůbec nemluvili a případ uzavřeli bez jeho osobního svědectví, ponechala policie bez odpovědi.

Nejasné je i to, proč celý případ nedostali na stůl kriminalisté, kteří vyšetřují kauzu Čapí hnízdo a marně se snaží už několik let dostat Andreje Babiše mladšího k výslechu.

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování řekl, že na jeho nedobrovolném odjezdu z České republiky se podílela i jeho psychiatrička Dita Protopopová, jinak též kandidátka hnutí ANO na starostku Prahy 8 z nedávných komunálních voleb.Video: , Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované