Hlavní obsah

Prezidentovi jsem nic neslíbil, odmítá kritiku nový šéf Nejvyššího soudu

Brífink nového předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Petr Angyalossy se stal novým předsedou Nejvyššího soudu ve středu, dosud na něm působil na postu předsedy senátu trestního kolegia.

Článek

Nový předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy neplánuje reorganizaci soudu a chce pokračovat v práci svého předchůdce Pavla Šámala. Především má v úmyslu zvyšovat dále prestiž Nejvyššího soudu, snižovat počty takzvaných nedodělků.

Za jednu z prvních priorit považuje dokončit práci na etickém kodexu, který by byl akceptován všemi soudci, nikoli pouze Soudcovskou unií a jejími členy.

„Se skupinou soudců z různých stupňů soudů dokončujeme práci na etickém kodexu včetně komentáře. Je to otázka několika týdnů, kdy bude úplně hotový. Poté předpokládám jeho plošné přijetí všemi soudci, abychom měli obecný etický kodex pro všechny soudce celé republiky,“ uvedl Angyalossy.

Angyalossy byl dosud předsedou senátu trestního kolegia soudu. Avizoval také možnost vytvoření manuálu, který by objasňoval, jak postupovat v případě žalob na stát souvisejících s koronavirem. Nic podobného Nejvyšší soud v minulosti nedělal. „Koronavirová pandemie je také výjimečná záležitost. Chceme o této možnosti diskutovat, aby soud nezavalily žádosti bez naděje na úspěch,“ uvedl. Manuál probere se soudci z druhého občanskoprávního kolegia.

Petra Angyalossyho jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu prezident Miloš Zeman ve středu. Pozice byla tři měsíce neobsazená poté, co zní odešel Pavel Šámal. Stal se totiž jedním z 15 ústavních soudců.

Angyalossy není v právnickém prostředí příliš známý. Někteří soudci i opoziční politici kritizovali, že hlava státu jméno nového předsedy do poslední chvíle tajila. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček namítl, že se chtěl Zeman vyhnout veřejné dehonestaci kandidátů. Vybíral prý ze čtyř soudců.

„Byl jsem osloven prezidentskou kanceláří,“ řekl Angyalossy ke svému jmenování s tím, že se s prezidentem Zemanem sešel jednou. Datum schůzky si přesně nepamatuje. „Řádově to budou dva týdny,“ uvedl. Kdo jej prezidentovi doporučil, ale prý neví. „To se musíte zeptat pana prezidenta,“ dodal.

Nový předseda se kritice a pochybnostem brání. „Proces jmenování předsedy Nejvyšším soudem je takto stanovený zákonem. Nestalo se nic nezákonného, nic co by bylo napadnutelné. Postup byl bezvadný,“ sdělil Angyalossy.

Například na Slovensku podléhá jmenování složitějšímu procedurálnímu postupu. „Nového předsedu tam shodou okolností také jmenovali. Výběr trval osm měsíců. Takže lze najít výhody a nevýhody,“ dodal.

Zdůraznil, že za jmenování nikomu nic z prezidentova okolí nesliboval. „Nic takového za celou dobu nepadlo,“ řekl.

Ministryně Marie Benešová (za ANO) volbu nového předsedy respektuje, i když prezidentovi navrhovala prvního místopředsedu Mezinárodního trestního soudu v Haagu Roberta Fremra.

Například bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová řekla, že Fremr byl evidentně nejlepší kandidát. „Jakékoliv jiné jmenování vzbuzuje pochybnosti a je signálem o politizování funkce předsedy soudu,“ uvedla.

Naopak Unie státních zástupců (USZ) považuje Angyalossyho za zkušeného trestního soudce. „Věříme, že Nejvyšší soud zůstane i nadále vně politických tlaků,“ sdělil mluvčí USZ Ondřej Šťastný.

Nový předseda Nejvyššího soudu v instituci pracuje tři roky, doposud působil na postu předsedy senátu trestního kolegia. Soudcem se stal v roce 1996 po studiu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované