Hlavní obsah

Jak změní covid taneční? Bude méně partnerů a uvolněná etiketa

Foto: Profimedia.cz

Taneční kurzy se přizpůsobují covidové době. V lekcích nad sto účastníků je nutné mít roušky. Zkracují se také tance.

Reklama

Koronavirus poznamená také taneční kurzy, jejichž sezona začíná. Účastníci musejí nosit roušky, pořadatelé počítají statisícové ztráty.

Článek

Vzpomínky na taneční většinou lidi provázejí celý život. Letošní účastníci si odnesou také historky o povinných rouškách a rukavičkách. Je to součást koronavirových opatření. Na vnitřních akcích s účastí větší než sto lidí je povinné zakrytí úst a nosu, od čtvrtka navíc začalo platit povinné nošení roušek uvnitř budov. Protiepidemická opatření promění i podobu lekcí. Někde zkracují délky tanců či uvolňují pravidla etikety.

Komplikace spojené s koronavirem řeší třeba brněnská taneční škola Starlet. Vznikla před víc než padesáti lety, její anglický název vydržel i období normalizace. Teď se její majitelé usilovně snaží, aby přežili dobu covidovou. Kvůli nucené jarní pauze a zrušeným lekcím tam odhadují ztráty až na půl milionu korun. A protiepidemická opatření výrazně ovlivní i podzimní sezonu.

Na kurzy tam běžně dorazí přes sto lidí, takže se neobejdou bez roušek. „Tanec s nimi samozřejmě není bůhvíco. Je v nich horko, špatně se v nich dýchá, ale nedá se nic dělat. Na zdraví našich žáků nám záleží,“ řekla spolumajitelka školy Vlasta Buryanová.

Opatření však neovlivní pouze tanec. „Pozměníme i pravidla společenského chování. Když budeme učit, kdo komu při seznámení podává ruku a že se při podání ruky rukavice sundávají, tak si je studenti zkrátka nechají. Kvůli hygieně,“ dodala.

Lektoři plánují také další úlevy. „Tance budou kratší, tempa pomalejší. Přestávky budou častěji a dokonce chlapcům dovolíme svléknout si saka i přesto, že to ke společenské zábavě nepatří,“ popsala spolumajitelka Starletu Lucie Kokotková Buryanová.

Přesto se obává, že opatření naruší kvalitu kurzu. „Žáci chodí do tanečních, aby se navzájem setkávali. Kluci, aby si okoukli slečny, prostřídali tanečnice a seznámili se. Střídání při tanci bude, ale pouze v omezené míře,“ uvedla Kokotková Buryanová.

Hlavní slovo ohledně pravidel má Ministerstvo zdravotnictví. V současné době to znamená užívání roušek na vnitřních akcích, kde je více než sto lidí, a dále zákaz pořádání vnitřních akcí, kde by se v jedné místnosti vyskytovalo naráz více než pět set lidí. Od čtvrtka je nutné nosit roušky ve všech budovách. Zbytek je podle hygieničky Marcely Hadámkové na organizátorech. „Každý pořadatel si musí zvážit sám, jestli je schopný se těmito opatřeními řídit. Záleží na situaci, podle podmínek, kde se akce konají a také kolik lidí bude přítomno,“ sdělila.

Žáky situace z míry nevyvedla. „Počítala jsem s tím, ale je to lepší, než aby se všichni nakazili,“ řekla návštěvnice tanečního kurzu Ema Šilhavá. Ani studentu Dominiku Jopkovi roušky při tanci nevadí. „Naopak. Já si myslím, že je to naprosto v pořádku. Myslím, že tady ta opatření by měla být zavedena klidně i ve větší míře,“ uvedl.

Taneční školy počítají kvůli koronaviru statisícové ztráty a ani do budoucna stále nemají vyhráno. Pětistovkový limit znamená velký otazník nad prodlouženými. Potvrzují to například v Taneční škole Dagmar. „Nevíme, co bude platit. V Bobycentru i v jiných sálech máme zamluvené termíny na rok dopředu. Když však bude omezený počet účastníků, tak to náklady na pronájem určitě nepokryje,“ uvedla spolumajitelka školy Dagmar Keclíková.

Velkou nejistotu řeší také pořadatelé kurzů v Praze, kde nakažených rychle přibývá. Také proto se lidé bojí do kurzů hlásit. „Momentálně sice není žádný vládní zákaz, lidi ale čekají, že přijde, a nechtějí se přihlašovat a platit. Tančit začínáme od října, takže teď netrpělivě čekáme, co bude,“ sdělil jednatel taneční školy Ivy Langerové Marek Šisl.

Z povinných opatření není nadšený. „Když chodím do posilovny, tam je kolem sto lidí a všichni funí a prskají. Oproti tomu je kurz tanečních úplně v pohodě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované