Hlavní obsah

Jak změní pandemie český sport? Ve hře je změna systému a méně cizinců

Foto: Profimedia.cz

Změní koronavirus český sport?

Reklama

Dopad nemoci covid-19 na český sport bude velký. Kromě finančních ztrát a škrtů investic může způsobit i změnu herních systémů či odstavení cizinců na druhou kolej.

Článek

Koronavirus může kromě zrušení soutěží způsobit i další škody. Řeč je zejména o následcích pandemie. Problémy totiž teprve přijdou a scénářů dalšího průběhu je hned několik.

S uvolňováním režimu vedení jednotlivých sportů zároveň představila plán na dohrání soutěží, turnajů či lig. Jenže řešení obnovení sportovní sezony je v tuto chvíli věc nejjednodušší. Na řadu nyní přichází otázky o změnách, které se budou muset udát, aby sport přežil.

Foto: Profimedia.cz

Pandemie ovlivní chod všech sportů.

V blízké budoucnosti je naprosto nemyslitelná přítomnost diváků na sportovních akcích. I když není jasné, jak dlouho bude toto nařízení platit, je zřejmé, že již nyní klubům a sportovním organizacím připisuje až milionové ztráty.

Jenže peníze, které sport ztrácí a ještě ztratí za neprodané vstupenky, nejsou jediné. Společně s tím organizátoři přichází o tržby za prodané občerstvení, suvenýry či VIP služby, které v konečném součtu hrají zásadní roli v celkovém rozpočtu.

Kluby napříč všemi sporty tak budou muset šetřit. A to se dotkne všech zúčastněných. Ať už samotných hráčů, realizačních týmů, funkcionářů, ale i například zástupců ochranky či prodavačů párků v rohlíku.

Foto: Profimedia.cz

Dopad krize pocítí i ty největší hvězdy.

Nevyhnutelný dopad bude mít pandemie i na počet cizinců, kteří v Česku působí jako profesionální sportovci, a to hned z několika důvodů. V případě stále zavřených hranic mohou být obtížná jednání o příchodu zahraničních posil. Kvůli složité finanční situaci navíc pro kluby či sportovní organizace bude méně finančně náročné využít vlastní české „zboží“.

Zahraniční hráči totiž kluby stojí v mnoha případech ty největší peníze. Plat je pro většinu cizinců, kteří se rozhodnou odcestovat do jiné země, rozhodující. Naopak čeští sportovci často mají menší finanční nároky.

Zahraničních zástupců v českém sportu je už teď ale celá řada. Jen v nejvyšší fotbalové lize hraje hned 110 cizinců. Celkově je na soupiskách Fortuna ligy zapsáno 421 hráčů, cizinci tak tvoří více než čtvrtinu.

Někteří po začátku pandemie ale odcestovali a nyní, kdy se soutěže pomalu připravují k návratu, nemají možnost cesty zpět do Česka. Problém ale mohou mít i ti, kteří zůstali a končí jim smlouva. V souvislosti s vypršením kontraktu totiž sportovcům může končit vízum či povolení k pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli koronaviru se sníží počet zahraničních sportovců v Česku.

Následky pandemie koronaviru mohou i výrazně zasáhnout do chodu soutěží. Například vedení hokejové extraligy uvažuje o uzamčení soutěže na dva roky, aby pomohlo klubům se finančně znovu stabilizovat. V praxi by tak z nejvyšší soutěže po dobu dvou let nikdo nemohl sestoupit. Kluby by tak nemusely okamžitě vynaložit velké finanční prostředky na zajištění nejkvalitnějších hráčů. Naopak by měly možnost dát prostor mladším, a snížit tak i náklady na výplaty.

O možnosti změny systému uvažuje i fotbal. Viceprezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA navrhuje otočení fotbalové sezony. Victor Montagliani žádá evropské soutěže, aby prodiskutovaly změnu herního systému z podzim–jaro na jaro–podzim. Nově by tak fotbalová sezona neměla začínat na podzim a hrát se přes zimu až do konce jara, ale rozjet se na jaře a hrát se přes léto do konce podzimu.

Reklama

Doporučované