Hlavní obsah

Jak zvládá stát boj s hazardem? Hraje se méně, hry se přesouvají na internet

Boj proti hazardu pokračuje – v příštím roce má vzniknout registr vyloučených hráčů.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V loňském roce stát podruhé utáhl šrouby hazardu. Hráči se musí registrovat, automaty zmizely z hospod a barů, kasina podléhají přísnému režimu. A výsledky? Hraje se méně a mnohé hazarní firmy teď hrají hlavně o to, aby se dostaly do kladných čísel.

Článek

Poslední dostupná čísla jsou za rok 2017 – tehdy se v hazardu protočilo 224 miliard a téměř 40 miliard z toho si mezi sebou rozdělily firmy. Jaká čísla přinese loňský rok, bude sice jasné až začátkem léta, ale už teď je jasné, že budou nižší.

Počet automatů od loňska poklesl – a podle Ministerstva financí je to vidět i na poklesu inkasa z hazardu.

Kasina a herny, které zůstaly, ale přesto bojují o přežití. Varují, že se mnoho hráčů přesunulo do šedé sféry. „U nás je řada opatření, která ty hráče odpuzují,“ vysvětluje Vladimír Eichinger z Asociace kasín a myslí tím registraci, nebo omezení hry po 120 minutách či zákaz podávání nápojů.

A ministerstvo připravuje další opatření – IT systém na ochranu hráčů před hazardem včetně registru vyloučených hráčů. Fungovat by měl začít v průběhu příštího roku. I proti šedé zóně se ale stát snaží bojovat – například loni zabavil patnáct set takzvaných kvízomatů. Provozovatelé těchto přístrojů tvrdí, že provozují vědomostní soutěž a odmítají platit daň. První soud se ale teprve chystá.

Přesun na internet

Velkou změnu pociťují i provozovatelé loterií nebo kurzových sázek. Stále více peněz se totiž točí na internetu. „Sázkařské firmy začínaly všechny v kamenných pobočkách. Dnes už se 95 procent sázek uzavírá na internetu,“ vysvětluje Václav Sochor, vedoucí komunikace Tipsport.

Tam vyklidily pole zahraniční firmy, které v Česku neplatily daně. Od nich teď stát vymáhá pokuty. Zatím bez větších úspěchů. Podle Ministerstva financí je to běh na dlouhou trať.

Reklama

Související témata:

Doporučované